Kiszivárgott: 300 forintért (!) viheti a magyar milliárdos a Raiffeisent

Nagyon valószínű, hogy egy euróért a Széchenyi Bank - pontosabban a magyar állam - veszi meg a magyarországi Raiffeisen Bankot. Erről ma délután dönt az osztrák pénzintézet vezetése, s az ügy a szerdai kormányülésen folytatódik. Megállapodás esetén az átmenet az év végére fejeződhet be.
Szakonyi Péter, Index.hu, Napi.hu, 2014. január 7. kedd, 15:50
Fotó: Napi.hu

A Raiffeisen International AG igazgatósága ma délután dönt arról, hogy eladja-e magyar leánybankját - az egyik ajánlatot a Széchenyi Kereskedelmi Bank tette. A Napi.hu értesülései szerint a részben állami tulajdonban levő pénzintézet egy, azaz 1 eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 300 forintot) ad a nála nagyságrendekkel nagyobb bankért, viszont a magyar kormány átveszi az összes kinnlevőséget, tartozást, bedőlt hitelt, vagyis az osztrákok "fájdalommentesen" tudnak kilépni az egyre kaotikusabb magyar bankrendszerből.

Kérdés, hogy ezek után mi kerülne a Széchenyihez és mi lenne a Raiffeisen-örökség terhes elemeinek sorsa. Az Indexnek nyilatkozó banki szakértők úgy vélték, elképesztően versenytorzító volna, ha az egészen aprócska Széchenyi Bank kimazsolázná a Raiffeisen nyereséges darabjait, és még a bankadót is megúszná. A Napi Gazdaság arról számolt be, hogy a bankadó megfizetése alól azonban csak úgy mentesülhet a Széchenyi Bank, ha nem a Raiffeisen egészét, csak annak egyes üzletágait, illetve állományait vásárolja meg, hiszen a bankadó alapja a 2009 végi korrigált mérlegfőösszeg.

Folyamatban lévő ügy

A Raiffeisen szóvivője ma reggel még nem kívánt részletekbe menően nyilatkozni az adásvételről, csupán azt mondta: "A bank kapott ajánlatot az ukrán érdekeltségére, és a magyar érdekeltségére is, ezeket tanulmányozzuk, többet azonban nem mondhatok". Amennyiben az osztrákok az ajánlat elfogadása mellett döntenek, akkor a szerdai kormányülés szentesítheti az ügyletet. A két bank összeolvadása azonban így is hónapokat vehet igénybe és szükség van a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére is.

A Széchenyi Kereskedelmi Bankban a magyar állam 49 százalékkal, a Töröcskei Istvánhoz köthető T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. 51 százalékkal rendelkezik. Töröcskei  - aki az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója is és a Napi.hu kiadásában megjelenő 100 Leggazdagabb magyar kiadványban 14,6 milliárdos vagyonával a 37. helyen állt tavaly - a Magyar Nemzet hétfői számában úgy nyilatkozott: miután folyamatban lévő ügyletekről a megállapodás aláírásáig nem szokás nyilatkozni, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja az ajánlattételről szóló értesülést.

Ebihal a nagyhalat

A Raiffeisen eszközállománya 111-szerese a Széchenyiének (2119,6 milliárd forint vs. 19,6 milliárd), míg a betétek terén 93-szoros a különbség (1315,1 milliárd vs. 14,6 milliárd). A Széchenyi saját tőkéje nem csak hogy a Raiffeisen ötvennyolcada, hanem harmincszor kevesebb, mint amekkora veszteséget az osztrák pénzintézet magyar leánybankja elszenvedett 2012-ben. A Raiffeisen csak bankadóból többet fizetett tavalyelőtt (7 milliárd forintot), mint a Széchenyi tőkéje.

A bankok 2012-es adatai
Raiffeisen Bank Széchenyi Bank
Eszközállomány2 119 58719 628
Betétállomány1 315 13614 602
Saját tőke110 2691 913
Nettó eredmény-60 935-1 211
Forrás: MNB, Index.hu

Volt már példa hasonlóra

Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője az Indexnek azt mondta, hogy a Raiffeisen nyereségesebb részeiből össze is lehetne rakni egy egészen életképes bankot is, de sok múlik azon, hogy milyen üzlet jönne létre. A Raiffeisen privátbanki részlege kifejezetten erős, a vállalati és a lakossági hitelezési üzletágánál viszont 28 százalék a nem teljesítő hitelek aránya, és az ingatlan projektfinaszírozás is hatalmas veszteségeket okoz. Adott esetben a kis magyar bank csak azokat az elemeket mazsolázhatná ki a Raiffeisen portfóliójából, amelyekre alapozva jövedelmezően működhetne tovább, vagy esetleg abban állapodhatna meg az osztrákokkal, hogy a rossz devizahiteleken keletkező veszteségben osztoznának. Gyurcsik szerint ez utóbbira volt már példa a régióban: amikor a lengyel PKO megvette a svéd Nordea lengyel leánycégét, akkor megállapodtak abban, hogy felezik a veszteségeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.01.08 09:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.01.08 09:41

Újból egy 300 ft-os kérdés.
Mennyit ér meg a vásárlónak mennyit ér meg az eladónak?...
Mi a vásárló célja?...
Mi az eladó célja?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2014.01.08 09:26

@Bhole: "Auferre, trucidare, rapere, falsis....

Hoc est verum. Igen, én is látom, hogy rombolnak és rabolnak a nemzet nevében és sivár, kopasz táj marad.

Ergo, Orban delenta est!

El kell törölni az egész tolvaj bandájával. Hosszú vendégeskedést a büntetésvégrehajtásnál kivánom.

A magyar nyelvet illetően, elismerem még van tanulnivalóm, de már megvagyok azzal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2014.01.08 07:47

@waszabi: Ez nem tulajdon jog kérdése h. egy bank jól működik e, vagy rosszul. Akkor a Lehman Brothers-sel mi történt, és az AIG-gal és lehetne sorolni a magántulajdonban lévő állami lélegeztetőn lévő bankokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2014.01.08 07:34

Már megint a nettó hozzánemértés megnyilvánulása a kormány részéről. Nem zavartatják magukat, hogy a Szlovéniáról 2 éve megmondták a szakértők, hogy rá fognak b..ni az állami tulajdonú bankokra, majd nem egészen 2 év alatt realizálódott is a kockázat. Azt még értem, hogy a világ másik felére nem látnak el tisztán (Argentína, Venezuela), és benéznek pár dolgot, de Szlovénia itt van a szomszédban, adottságaink, történelmi múltunk is hasonlók. Ilyen egyértelmű elrettentő példát nem lehet nem észrevenni, csak ha nem akarja észrevenni az ember.
Hülyének lenni magánügy - alapvető emberi jog -, viszont mások sorsával játszadozni felelőtlenül, az köztörvényes bűncselekmény. Akkor is, ha magyar kormánynak hívják az illetőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html