A földgázellátásról szóló törvény alapján 2017. július 1-jétől nem kell csatlakozási díjat fizetniük azoknak a fogyasztóknak, akik legfeljebb 4 m3/óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelését, illetve az ehhez szükséges maximum 250 méter elosztóvezeték kiépítését igénylik.

A Tigáz földgázelosztó a hozzá érkező csatlakozási igényeket befogadta ugyan, de nem kötött a díjmentességi kategóriába tartozó, leendő felhasználókkal csatlakozási szerződést - írja közleményében a MEKH. A szolgáltató ezzel a magatartásával hátráltatta a gázcsatlakozások kiépítését és az újonnan épülő ingatlanok határidős használatbavételét.

A MEKH határozatában megállapította, hogy a Tigáz jogellenesen járt el a csatlakozni kívánó felhasználókkal szemben, mivel a csatlakozási szerződések tervezetét nem küldte meg időben számukra. Márpedig a jogszabályok szerint a földgázelosztó a gázigénylő igénybejelentése esetén köteles 8 napon belül írásban ajánlatot tenni, vagy ha az igényt elutasítja, erről - az elutasítás részletes indokolásával - a gázigénylőt tájékoztatni.

A MEKH határozata rámutatott arra is, hogy a szabályozási hierarchiában alacsonyabb rendű üzletszabályzat nem lehet akadálya az új csatlakozási igények elbírálásának, mivel a jogszabály által támasztott elvárások az elsődlegesek. Mindezekre tekintettel, a MEKH kötelezte a Tigáz-DSO Földgázelosztó Kft-t, hogy a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül az új igénylők csatlakozási szerződés tervezeteit igazolható módon küldje meg az ügyfeleknek. Amennyiben ezt nem teljesíti a cég, úgy akár bírságot is kaphat.