Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A műemlék Várkert Bazár vagyonkezelője, a Várgondnokság Nonprofit Kft. május 23-án írt ki hasznosítási pályázatot - 30 napos jelentkezési határidővel - az északi bazársoron kialakítandó üzlet bérbeadására. Egy 235 négyzetméter alapterületű, kereskedelmi tevékenység folytatására alkalmas területre kerestek bérlőt, feltétel volt, hogy a pályázó hungarikumokat is áruljon, a termékek 80 százaléka magyar vagy Magyarországon gyártott legyen. A pályázat eredményéről a kiíró honlapján nem jelent meg közlemény, annak tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. honlapján, az egyéb pályázati közlemények rovatban közöltek egy rövid tájékoztatót. E szerint a 10 plusz 5 évre meghosszabbítható, határozott idejű bérletre szóló hasznosítási pályázat eredményesen zárult, a nyertes a CBA Vár Gourmet Kft.

A Céginfo.hu adataiból kiderül, a nyertes kft.-t 2014. május 27-én jegyezte be a cégbíróság, négy nappal azután, hogy megjelent a Várgondnokság pályázati felhívása a Hivatalos Értesítőben. A cégbejegyzésről szóló közlemény június 12-én jelent meg a Cégközlönyben.

A CBA Vár Gourmet Kft.-t 3 millió forint jegyzett tőkével, vegyes kiskereskedelemre hozta létre 50-50 százalékos részesedéssel a CBA-elnök Baldauf László többségi tulajdonában lévő CBA-Baldauf Invest Kft. és Bánáti Gábor (Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének fia), aki az ügyvezetői posztot is betölti. Bánáti Gábor a cégadatok szerint több kisebb vállalkozásban megfordult már, akad köztük végelszámolással és felszámolással megszűnt is, a legnagyobb forgalmú, jelenleg is működő cége a Planet Globe Kft., amelyben társtulajdonos. A társaság Planet GSM néven telekommunikációs eszközök kiskereskedelmével foglalkozik, webáruházat és bevásárlóközpontokban üzleteket működtet (2013-ban sikeres évet zárt, a cégadatok szerint nettó árbevétele a 2012-es 48,6 millióról 107 millióra nőtt).

Corso Gourmet a Váci utcában

A CBA-Baldauf Invest ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozik, a II. kerület, Hidegkúti úti székhelye azonos a CBA Vár Gourmet Kft. bejegyzett székhelyével. A ingatlanhasznosító tavaly nettó 359 millió forintra növelte nettó árbevételét az előző évi 295 millióról. (Baldauf László a CBA magazinjában és nyilatkozataiban korábban többször is kifejezte szimpátiáját Orbán Viktorral és kormányával.)

A CBA magyar kiskereskedelmi üzletlánc CBA Príma néven üzemelteti felső kategóriás boltjait (ezek zömmel a CBA-tulajdonosoké, nem franchise üzletek), ezen belül például tavaly nyitották meg Budapest egyik legfrekventáltabb részén, az V. kerület, Váci utcában a CBA Príma Corso Gourmet négyszintes üzletet, amelyben borospincét, élelmiszer áruházat, éttermet és szendvicsbárt is kialakítottak - feltételezhetően ehhez hasonló külsejű, választékú lesz a Várkert Bazárban nyíló kisebb egység is.

A CBA Príma - Corso Gourmet felsőkategóriás bolt az V. kerület, Váci utcában.
Kép: MTI

A Várkert Bazár miniszterelnöki átadásakor már felvetődött - a Népszabadság és az Index információi szerint - hogy a bazársor egyik bérlője a CBA kereskedelmi lánc lehet.

A bérletre kiírt pályázat szerint a Várkert Bazárban kialakítandó üzlet "célja a turistaforgalom lehető legszélesebb körű és legszínvonalasabb ellátása, kiszolgálása". A nyertes bérlő köteles az üzlet szortimentjének kialakításánál a Magyar Hungarikum Bizottság által közzétett hungarikum listán szereplő élelmiszereket árulni, illetve egyéb hungarikumok bemutatására, kapcsolódó ajándéktárgyak értékesítésére. Kiegészítő jelleggel vendéglátó tevékenység folytatható (például kávé, üdítő, szendvics árusítás). A bérlemény belsőépítészeti kialakítása, a berendezési tárgyak installálása a bérlő feladata. A bérlemény üzemeltetését várhatóan augusztus 29-én lehet megkezdeni, ám arra is felhívták a pályázók figyelmét, hogy a szerződés aláírását követően még építési munkák folyhatnak a területen.

(vastag nyíl: tulajdonos, vékony nyíl: cégjegyzésre jogosult - nagyításért kattintson!)

És ki nyithat cukrászdát a Várbazárban?

A Várgondnokság Nonprofit Kft. június 30-án új pályázatot írt ki a Várkert Bazár déli bazársorán található, mintegy 489 négyzetméter alapterületű vendéglátóegység (amelyből 320 négyzetméter a vendéglátótér), kávéházi hagyományokat felelevenítő kávéház vagy cukrászda működtetésére - derül ki a pályázatból. Az ajánlatokat ebben az esetben is 30 napon belül lehet benyújtani.