A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és a MÁV-Start Vasúti Személyszállító Zrt. összesen 478,5 millió forint plusz áfa összegben szerez be a következő három évben pipereszappant, fényvédőkrémet és kéztisztítót munkavédelmi céllal a dolgozói részére. Szappant a kecskeméti székhelyű Gladiolus Kft.-től vásárolnak nettó 85,5 millió forintért, fényvédőkrémet a budapesti Wetex Kft.-től 63 millióért, míg kéztisztítót a szombathelyi Fito-Trade Kft.-től 330 millió forintért - derül ki a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő portál (KHF.hu) adataiból.

A háromféle termék beszerzésére egy közbeszerzési eljáráson, de részenként lehetett ajánlatot tenni:

  • 1. rész: az egész test tisztítására alkalmas illatosított pipereszappan 125 g-os kiszerelésben
  • 2. rész: vízálló fényvédő krém, minimum 20-as faktorral, erős nap és ultraibolya sugárzás elleni védelemre,100 ml-es flakonos kiszerelésben
  • 3. rész: karbantartó- és javító üzemekben alkalmazható, makacs és mélyre beivódó zsíros és olajos szennyeződések eltávolítására alkalmas hatékony kéztisztító, 200 g-os tubusos kiszerelésben

Az ajánlattevők:

  • Fito-Trade Kft. (Szombathely)
  • CFA Hungária Kft. (Törökbálint)
  • Gladiolus Kft. (Kecskemét)
  • Wetex Kft.
  • Energia Magyarország Kft. (Budapest)

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetményekből kiderül, hogy a Gladiolus júniusban megnyerte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tisztítószerek és takarítási eszközök beszerzésére kiírt tenderét is, öt ajánlattevő közül nettó 86,6 millió forintért. A cég sikeresen szerepelt tavaly többek között a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. tisztítószer-beszerzésén (55 millió forint keretösszegben), a Magyar Közút Nonprofit Kft. (44 millió forint), az Országgyűlés Hivatala (12 millió forint) és a kaposvári önkormányzat közbeszerzésén is (22,5 millió forint). A Céginfo.hu adatai szerint a vállalkozásnak három év alatt sikerült duplájára növelnie nettó árbevételét: a 2010-es 548 millióról 2013-ra 1,27 milliárdra. Tavaly 1,07 milliárd forintos forgalmat ért el, az adózott eredménye 86 millió forint volt.

A kéztisztító és kézvédő szereket forgalmazó Fito-Trade ugyanakkor jelentős forgalomcsökkenést szenvedett el az elmúlt években, a 2012-es nettó 240 millióról 2014-re 87,5 millióra csökkent a nettó árbevétele.