A cég honlapján szerdán közzétett éves beszámoló szerint az értékesítés nettó árbevétele 2011-ben 90,7 milliárd forintot tett ki, 40 százalékkal többet az előző évinél. A növekedés jelentős része a gyár magasabb kapacitás kihasználásának, kisebb mértékben a növekedő műtrágyaáraknak köszönhető.

A társaság fő profiljába tartozó nitrogénműtrágya-értékesítés részaránya 83 százalék, ami 1,1 millió tonnát jelent, és a 2010-es kiugró teljesítménynél is magasabb lett tavaly. Az műtrágya export volumene 6,8 százalékkal emelkedett, melynek árbevétele több mint 52 százalékkal 24,1 milliárd forintról 36,8 milliárd forintra nőtt.

A jelentés szerint a Nitrogénművek az elmúlt évben 50 millió euró értékű kötvényt bocsátott ki, amelyből a visszafizette a 2005-ben felvett beruházási hitelét és a 2009-es forgóeszköz-hitelét.

A négy fő műtrágya - pétisó, ammónium-nitrát, nitrosol, és karbamid - exportját külföldön alapított saját cégeken keresztül bonyolítja le a többi között Németországban, Lengyelországon, Ausztriában, Csehországban, és Olaszországban.

A társaság a létesítményi tűzoltóság létszámát 25-ről 83-főre növelte, ezzel a főmunkaidőn túl is biztosított a jogszabályban előírt 12 fős készenléti létszám. Ugyanakkor a foglalkoztatottak létszáma 665-re csökkent a 2010-es 667-ről.

Idén augusztusban kezdődik a cég ammónia üzemének felújítása, amely miatt egy hónapra leáll a termelés a gyárban. A beruházás során lecserélik az üzem katalizátortartó csőrendszerét, és magasabb hőmérsékletet is elbíró, hosszabb élettartamú csővezetékrendszert építenek be.