Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A svájci központú MET Csoport új többségi tulajdonosa Lakatos Benjamin az újonnan alapított MET Capital Partners AG-n keresztül. A vállalat további menedzserei részvényesi program keretében vásárolhatják meg a tulajdonrészüket, amellyel 20 százalékig nőhet a részesedésük a MET ManCo AG-n keresztül. A cég korábbi tulajdonosai megváltak tulajdonrészüktől.

Az elmúlt évek piaci folyamatai az energiaszektor minden szereplőjét új kihívás elé állították. Több mint egy évtizeddel ezelőtt, az EU-s jogalkotás által teremtett piaci lehetőség kiaknázására több száz vállalat lépett be az uniós energiapiacra jelentős méretű alaptőke nélkül. Az azóta eltelt időben élesedő verseny jellemezte az európai energiapiacot és az üzleti lehetőségeket. Ilyen körülmények között a vállalatoknak folyamatosan növekedniük kell, ha versenyképesek akarnak maradni. A MET is ezen az úton haladt az elmúlt 11 évben, és eltökélt a sikeres folytatás iránt - írták közleményükben.

A vállalat sziginifikáns tőkét kíván bevonni növekedési stratégiájának megvalósításához. A folyamat első lépése a most lezárt menedzsment-kivásárlás. Az új struktúrában a menedzserek is jelentős tulajdonosi szerephez jutnak - az érintett 50-70 menedzser köre dinamikusan változik, bővül majd.

Elterjedt megoldás

A MET Csoport korábbi tulajdonosa a MOL Csoport, a WISD Holding Ltd. és a MET ManCo AG volt. A tulajdonosi struktúra átalakítása során a Svájcban bejegyzett MET Capital Partners AG megvásárolta a MOL és a WISD tulajdonrészét. A vállalat menedzserei részvényesi program keretében vásárolhatják meg a tulajdonrészüket, amellyel 20 százalékig nőhet a részesedésük a MET ManCo AG-n keresztül. A tranzakció finanszírozó bankja az ING Bank.

A menedzsment-kivásárlás elterjedt üzleti modell a jelentős európai energiakereskedő cégek körében. Átláthatóságot, függetlenséget és rugalmasságot biztosít, a munkatársaknak pedig erősebb ösztönző erőt ad. A menedzserek részéről az első tulajdonszerzés 2012-ben történt, szintén a MET ManCo AG-n keresztül, 10 százalékos részesedés megvásárlásával.

A MET Csoport az európai energiapiac meghatározó szereplője, 15 országban van jelen leányvállalataival, és 28 nemzeti energiapiacon kereskedik. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2017-ben 7,59 milliárd euró volt, amelynek 92 százaléka nemzetközi piacokon folytatott tevékenységéből származik. A MET hosszú távon is sikeres szereplője kíván lenni az európai energiapiacnak.