Kivonul Magyarországról a Wipark

Eladja magyarországi parkolóházait a Wipark. A bécsi székhelyű vállalkozás jelentős piaci szereplő, hét budapesti garázsában több mint 2000 parkolóhelyet üzemeltet. A kivonulás oka budai várbeli parkolóprojekt - amelyre eddig másfél milliárd forintot költött a cég - leállítása.
Szakonyi Péter, 2010. június 29. kedd, 08:42
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi lapszámának cikke

Zárt körben hirdette meg eladásra itteni parkolóházait az osztrák Wipark Hungária Kft., ugyanis kivonul Magyarországról. A bécsi cég hét működő és az előkészítés alatt lévő, a Várban létesítendő parkolóházát dobja piacra. Lapunk értesülései szerint három befektetőcsoport érdeklődik élénken a jó helyen levő és korszerű parkolók iránt. A lehetséges vevők: egy osztrák ingatlanbefektető, egy berlini szakmai befektető (a Conti Park) és a budapesti parkolásszervező Parking Kft., amely egy osztrák bankkal és egy cseh befektetővel közösen tenne ajánlatot a Wipark vagyonára.

Gyarmathy Zoltán, a Parking igazgatója szerint a hét garázs megvétele jó befektetés lenne, mert akár a bekerülési ár feléért hozzá lehetne jutni a főváros legjobb helyein - például a budai Krisztina körúton és MOM Parkban - épült garázsokhoz. Hasonlóan gondolkodhat a német Conti Park is, amely Berlintől Barcelonáig 300 parkolóházat üzemeltet és portfóliójában több mint 100 ezer férőhely van. A cég érdeklődésünkre nem reagált.

 

A Wipark bécsi székhelyétől megkíséreltük megtudni az eladás okát, ám kérdéseinkre nem válaszoltak. Így csak valószínűsíthető, hogy a kivonulás oka a balul sikerült várbéli beruházás. A budai várfal mellé tervezett háromszintes, több mint 310 férőhelyes mélygarázs beruházását a Wipark a Raiffeisen Ingatlan Zrt.-vel közösen indította 2007-ben.

Az eredetileg 2 milliárd 250 millió forint értékű beruházás a tervezettnél jóval drágábbnak bizonyul. Eddig a földmunkák készültek el több mint 1,5 milliárdos költséggel, a befejezést pedig a műszaki problémák mellett a gazdasági válság is hátráltatja. Az elkészült "várgarázs" egyébként állami tulajdonba kerülne, a Wipark és a Raiffeisen közös cége viszont 90 éven át üzemeltetheti a mélygarázst - feltéve, ha egyszer elkészül.


A fővárosban jelenleg 14-15 ezer parkolóházi férőhely található. A legnagyobb fedett parkoló az Arena Plaza garázsa, amely egy időben 2800 kocsit képes befogadni. A statisztikák szerint a Wipark kezelésében van a negyedik legnagyobb budapesti mélygarázs: a MOM Parkban 1200 autónak van helye.

HOZZÁSZÓLÁSOK