Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A konzerveket nem szeretem, de egyelőre nem is tankolnék fel belőlük. Az unokám viszont hétvégente jön, neki meg sütit kell adnom. Ahhoz kell a liszt és a cukor, így ezekből tartalékolok. Kizárt, hogy az unokám sütijét elvigye a vírus" - mondta egy nyugdíjas nő csütörtök reggel az egyik budaörsi hipermarketből jövet a Bukszának (a Napi.hu szerkesztőségi blogjának). Egy negyvenes, kétgyermekes apuka pedig felesleges hisztinek tartja a mostani bevásárlási rohamot. "Ennyi erővel minden influenzajárványnál vehetnék egy tonna cukrot. Most megyek és megveszem a szokásosat" - tette hozzá.

Tartós vagy átmeneti?

Azért kerestük fel szerda este és csütörtök kora reggel a budaörsi Auchant és Tescót, valamint több VIII. és IX. kerületi Spart-, Lidl-egységet, mert az elmúlt napokban a koronavírus-járvány miatti félelmek miatt több termék, elsősorban több alapvető élelmiszerek - liszt, cukor, tészta és konzerv - is elfogyott a számos boltból. Név nélkül nyilatkozó piaci forrásokból úgy tudjuk, hogy nincs szó valódi hiányról, egyelőre csak ellátási problémák vannak, de pár napon belül megoldódik a helyzet. A boltok egy része ugyanis nem készült fel a rohamra és a készletek pótlása időbe telik. Megkerestük az érintett boltláncokat, de külön-külön nem nyilatkoznak, az Országos Kereskedelmi Szövetség kezeli az ügyet. Vámos Miklós főtitkár csütörtökön az átmeneti logisztikai problémákra vonatkozó információinkkal összhangban azt mondta:

"Az elmúlt 24 óra forgalmi adatai azt mutatják, hogy az OKSZ tagvállalatainál egyes tartós élelmiszerek iránt a kereslet némiképp megnövekedett. Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy a tagvállalatok képesek garantálni az ellátásbiztonságot, áruhiányra a tartós élelmiszerekből a jelenlegi forgalomnövekedés alapján nem kell számítani.

Az áruházakban nemcsak az árukészlet rendelkezésre állása stabil, a polcok feltöltése is folyamatos, de néhány esetben előfordulhat, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban bizonyos tartós élelmiszer termékkörök kitöltési üteme nem tudja lekövetni a megnövekedett keresletet. Az áruházak az ilyen eseteket, csakúgy mint a historikusan kiemelkedő forgalmú időszakokban, megfelelő módon tudják áruházi szinten kezelni."

Az áruházakban nemcsak az árukészlet rendelkezésre állása stabil, a polcok feltöltése is folyamatos, de néhány esetben előfordulhat, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban bizonyos tartós élelmiszer termékkörök kitöltési üteme nem tudja lekövetni a megnövekedett keresletet.

Van-e babgulyás?

Keddi, szerdai roham után csütörtök reggel a budaörsi Auchanban és a Tescóban is nagyüzem volt, ami a polcok feltöltését illeti. A munkatársak szorgalmasan pakolták a termékeket. Az alapvető élelmiszerek közül cukorból, lisztból és étolajból mindkét hipermarketben látszólag volt elég. A konzerves polcok viszont szellősek, üresek voltak, ide még valószínűleg nem futott be az utánpótlás.

Kép: Hiányos konzrevkészlet a budaörsi Auchanban - Napi.hu, Csernátony Csaba

Az egyik VIII. kerületi Lidlben szerda késő este a tartós élelmiszereknél nem tűnt úgy, hogy fogytán lennének, étolajból elég sok volt.

Olajkészlet a Teleki téri Lidlben Napi.hu, Csernátony Csaba

A konzerveknél a szokásosnál talán kevesebb volt, de ez azt jelenti, hogy 5-6 karton helyett 3-4 volt egymásra rakva például a babgulyásból, vagy pacalból.

Sűrű az online áruházak programja

Aki egyébként nem akar boltba menni vásárolni, azok a boltláncok online áruházaiból rendelhetnek, ám hamar betelnek a naptárak.

Megnéztük az Auchan, a Spar és a Tesco online boltját egy budapesti címre történő kiszállítással, de ezek a cégek leghamarabb jövő hét keddre, szerdára vállalnak fuvart. Az CBA-nál viszont csütörtök reggel még volt hely most szombatra is.