Kőbánya visszakapja a Kulcsár által elsikkasztott milliárdokat

A pénz- és tőkepiaci állandó választott bíróság már több esetben hozott a befektetők számára kedvező döntést a K&H Equities ellen indított eljárások során. Az ügy egyik legnagyobb kárvallottjának, a Kőbányai Önkormányzatnak jogerősen három milliárd forintot ítéltek meg.
NAPI Online, 2004. december 21. kedd, 10:03
Fotó:

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó Fintha Nagy Ádám ügyvéd elmondta, hogy kollégájával, Krisztián Zoltánnal több ügyben látják el az ügyfelek jogi képviseletét, és az általuk indított egyik ügyben a bíróság már jogerős ítéletet hozott, amelyben a keresetben foglaltaknak megfelelően elmarasztalta a brókercéget, és az ítélet végrehajthatóvá vált. Az ügyfelek keresetei és az ítéletek is vagy az általános kártérítési igényen alapulnak, vagy portfólió-kezelés teljesítésére vonatkoztak. A Népszava információi szerint az ügy egyik legnagyobb kárvallottjának a Kőbányai Önkormányzatnak jogrősen három milliárd forintot ítélt meg a bíróság.

A választott bírósági döntések nyomán az Equities fizetett, ám Fintha Nagy Ádám úgy tudja, hogy az alperes lépéseket tett e határozatok bíróság előtti megtámadására. Erre egyébként például akkor van lehetőség, ha a döntés bűncselekményt valósít meg, súlyos eljárásjogi hiba történt, illetve ha a döntés a magyar közrendet sérti. Fintha Nagy Ádám szerint az ügyfeleik azért választották ezt a gyorsabb, de jóval drágább utat, mert nem tudták elfogadni, hogy az Equities kifizetési ajánlata lényegében csak az általuk befizetett összeg visszafizetésére és jelképes kamatra szólt, a befektetéseken elért és éveken keresztül visszaigazolt hozamot viszont a K&H nem kívánta megtéríteni az ügyfeleknek. A befektetők egy másik csoportja polgári peres vagy nem peres eljárást kezdeményezett a brókercéggel szemben, az ő esetükben az eljárás lényegesen hosszabb lesz.

A K&H tiszteletben tartja a választott bíróság döntését, amelyet az ügyben hozott - tájékoztatott a pénzintézet. A bank ezzel együtt minden olyan jogi lépést meg fog tenni, amelyek rendelkezésére állnak, hogy az üggyel kapcsolatos álláspontját megvédje - áll a NAPI Gazdaságnak küldött közleményben. A bank a folyamatban lévő jogi ügyekről bővebb felvilágosítást továbbra sem kíván adni.

HOZZÁSZÓLÁSOK