Kockázatokkal járhat a nyugdíjpénztárváltás

Elveszíthető a hozamgarancia, ha a pénztártag öt éven belül egynél többször pénztárat, illetve a pénztáron belül portfóliót vált - hívja fel a magánnyugdíjpénztári tagok figyelmét közleményében a Stabilitás Pénztárszövetség.
MTI-Eco, 2010. június 25. péntek, 14:10
Fotó:

A magánnyugdíjpénztárak közötti átlépések száma az elmúlt években folyamatosan emelkedett, és 2009-ben már meghaladta a 200 ezer főt. Éppen ezért fontosnak tartjuk felhívni a pénztártagok figyelmét arra a 2010. január elsejétől életbe lépett jogszabály-módosításra, amely szerint a más pénztárba átlépő tagok elveszítik a hozamgaranciára való jogosultságukat, amennyiben a felhalmozási időszakban kezdeményezett pénztárváltások között nem telt el legalább öt év - figyelmeztet Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára a szervezet közleményében.

A jogszabály-módosítás a 2009. december 31-ig kezdeményezett átlépésekre nem vonatkozik. Nem számít a tag általi kezdeményezésnek, ha valaki a pénztárak egyesülése, vagy szétválása miatt kerül új pénztárba. Elvész viszont a jogosultság akkor, ha a pénztáron belül a tag által kezdeményezett portfólióváltások között nem telik el legalább öt év; a 2009. december 31-e előtti portfólióváltásokat nem kell figyelembe venni.

A hozamgarancia megőrzése nagyon fontos minden pénztártag számára, mivel ez biztosítja a teljes felhalmozási időszakra vonatkozóan, hogy a tagi befizetések az inflációval megegyező hozamot garantáltan megőrizzék. Amennyiben a nyugdíjba lépéskor a magánnyugdíjpénztár által vezetett számla egyenlege nem éri el a hozamgarantált tőke összegét, úgy azt a Pénztárak Garanciaalapja kiegészíti. Ez a garancia a teljes felhalmozási időszak összesített befizetéseire és összesített hozamára vonatkozik, tehát nem az egyes évek befizetéseit és hozamát kell figyelembe venni - magyarázta a főtitkár.

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy az átlépés minden esetben költségekkel (a tag követelésének egy ezreléke) jár, amit az egyén számlaegyenlegéből vonnak le. Azon pénztártagoknak, akik két éven belül átlépnek, az átlépési költségen felül maximum 5000 forint átlépési díjat is fizetniük kell, ha az átlépés költségei meghaladják a követelés egy ezrelékét.

A pénztártagok tudatos választása a magánnyugdíjpénztárak között pozitív és értékes eleme a magánnyugdíjpénztári rendszernek, pénztárváltáskor azonban érdemes alaposan tájékozódni, megvizsgálni többek között a pénztári portfóliók kockázatosságát, a pénztárak éves és tízéves hozamrátáját, befektetési politikáját, működési költségeit és egyéb mutatóit, valamint a vagyon- és letétkezelési díjak mértékét is - hangsúlyozza a pénztárszövetség.

HOZZÁSZÓLÁSOK