Kockázatos húsok - Nagyobb a baj, mint gondolnánk?

Rendkívül nehéz dolga lesz a húsos szervezeteknek, ha krízismarketing eszközökkel próbálják ellensúlyozni az állítást, mely szerint a feldolgozott vörös húsok növelik a rák kockázatát. Az észérvek ugyanis nem hatnak a már elterjedt hiedelmekkel szemben - állítja a témát jól ismerő reklámszakember.
K. Kiss Gergely, 2015. november 4. szerda, 07:16
Fotó: Napi.hu

Minden rendelkezésünkre álló eszközzel meg kívánjuk gátolni a vörös húsokkal szembeni rossz hiedelmek terjedését  - szögezte le lapunknak Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Terméktanács főtitkára. Pedig nemcsak a sajtóhíreknek, hanem a közösségi média villámgyors terítésének köszönhetően is nagy port kavart már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi rákkutató intézetének legutóbbi jelentése.

A tanulmány széles körben elterjedt következtetése az volt, hogy napi öt deka vörös húsokból készült feldogozott élelmiszer - például szalámi, virsli és sonka - fogyasztása 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. Mi több, károsak lehetnek maguk a termékek alapjául szolgáló vörös - így sertés, marha és juh - húsok is. Amiért a tanulmány még riasztóbb lehet, hogy a kezelt húsokat is felvették a rák kockázatát növelő anyagok listájára - egy sorban az azbeszt, a cigaretta és a palagáz mellé.

A tanulmány keltette megdöbbenést, azóta számos rákellenes-, és táplálkozástudományi szervezet mellett maga a WHO is igyekezett tompítani, kiemelve,  hogy ezek csak egyet jelentenek a számtalan kockázati tényező közül. Minden magyarázat és kommentár ellenére azonban maga az alaphír önálló életet él, az élelmiszerpiacra gyakorolt hatása még nem belátható.

A bűntudat a reklám táptalaja

A WHO megállapítása egy nem kellően megalapozott gyanúra épül, és mindenekelőtt marketingeszközökkel következetesen fel fognak lépni, hogy tisztázzák a helyzetet - mondta Menczel. A szövetség törekvéseit nem csak a hazai agrárhatóságok, hanem a IMPA, (az EU vezető sertéstartó országainak piaci szervezete) is támogatják. Elsődleges lépésük a Hús és Egészség című marketingprogram felpörgetése lesz, amely állami támogatással, országos kampány keretében kerül majd színre a sertéshúsfogyasztás növeléséért. Szerinte a WHO megállapításai leginkább azért károsak az iparágra, mert már elterjedt negatív asszociációkat erősítenek tovább: hiszen például a sertéshúsról széles körben gondolják, hogy nem egészséges, mivel zsíros.

A szövetséghez érkezett visszajelzések szerint a fogyasztók javarészt szkeptikusak, többen látják nevetségesnek az állítást mint ahányan komolyan veszik.

A felelősök mi magunk leszünk

Korunkban a közhiedelmet az intuíció és az érzelmek alakítják, amellyel szemben az iparág logikai érvekkel nem igen lesz képes megküzdeni - állítja Becker György fogyasztáspszichológus, a TNS Hungary egykori kvalitatív igazgatója. Szerinte a WHO nagyon hosszú és leginkább csak szakemberek számára értelmezhető tanulmánya sokkalta árnyaltabb, mint a médiában elterjedt sommás állítások, az elemzés diagnózisa pedig nem a vörös húsokat, hanem elsősorban a feldolgozás eljárását - például a füstölést, a grillezést - tartja károsnak. A fogyasztót azonban nem a bonyolult vizsgálatok érdeklik.

Marketingszempontból ez igen nehéz kérdés, hiszen most egy egész ételkategória kapott negatív bélyeget, amelyet önmagában nem lehet átpozícionálni - hiszen a vörös húst nem lehet egy adott márkához, vagy márkához kötni. Továbbá az eddigi húsbotrányokhoz képest nagy eltérés, hogy jelenleg a káros hatások felelőseit - a rossz gyakorlatot folytató cégeket - megnevezni nem lehet. A fogyasztó itt az ismeretlennel, a nem láthatóval szembesül, ezért a felelős csak saját maga lehet, azért mert nem él egészségesen. A bűntudatot érző embert pedig az irracionális üzenetekre fogékony. Már bevett nézet például, hogy kolbászt enni nem túl egészséges, amelyre pedig jól rímmel a világszervezet újabb adaléka a káros hatásokról. Ilyen esetben jellemzően nem fognak hinni az észérvekre alapozó cáfolatoknak - ez inkább ama hiedelmet erősíti, hogy a húsosok csak a saját üzletüket védik - vélekedett.

Amikor még voltak felelősök
A fűszerpaprika-ágazatot súlyosan érintette, amikor 1994-ben ólmozott pirospaprika-őrlemény került forgalomba, amely országszerte több, mint száz megbetegedést okozott. Sokan kórházba is kerültek ólommérgezéssel. A másik paprikabotrány, 2004-ben robbant ki, amikor kiderült, hogy több forgalmazó termékeiben egy gombák által termelt mérgező anyag mennyisége meghaladta a megengedett szintet. A kormány akkor rövid időre megtiltotta a fűszerpaprika-készítmények forgalmazását is. A magyar fogyasztók egy része azóta sem bízik a nagyüzemi-ipari előállítókban, inkább kistermelői paprikát vásárol.

A hatóságok 2010 áprilisában rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett bébiétel forgalmazását tiltották meg a Tesco Global zrt. áruházai számára. A szlovák eredetű, OVKO márkájú alma-málna ízű bébidesszertben egy növényvédőszer-hatóanyagot tartalmazott, miközben ez tiltott. A Tesco azonnal visszavonta nem csak ezt a portékát, hanem a gyártó összes olyan termékét, amely almát tartalmazhatott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mirko, 2015.11.04 14:29

Nem vonom kétségbe a vizsgálatok eredményét.
De tessék megnyugodni, a vörös húsok köszvényt, a fürtölt húsok gyomorbántalmakat okozhatnak régóta tudott dolog, és mégsem köszvényes mindenki, és nem is lesz gyomorrákos. Az hogy befolyással lehet a végbélrák kialakulására ezt eddig nem tudtuk, most már tudjuk. De most sem lesz mindenki végbálrákos, csak kevesen. De a ennek sem csak ez az oka, hanem sok más is, például a rostszegény táplálkozás, meg az öröklött hajlam.
Összeesküvést vizionálni egy vizsgalat nyomán butaság.
Nyugodtan fogyassza mindenki a vörös húsokat, legfeljebb igyekezzen több rostot beiktatni az étrendjébe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.11.04 14:22

@Heliantusz: "Háttérhatalmi akció ..."
Le is álltam az olvasással
Valaki hogy lehet akkora állat mint te vagy?
Komcsi Szanszlótól tanultad?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.11.04 13:48

@Heliantusz:
Az, hogy létezel az is a háttérhatalom műve! Minden bajnak ez az oka már előttem is világos annyira megokosítottál.
Aki nem érti a világot és folyton összezavarodik az kitalálja a háttérhatalmat, ezzel mindent megmagyarázol, nyugtalan lelked elcsendesedik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.11.04 13:12

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antonilili, 2015.11.04 12:08

Csak, fidesz-kdnp-s vállalkozók által tartott,agyon tápozott disznó,marhahús és egyéb jószágokat, és ezekből készült,mérgezett felvágottakat,füstölt árút, ne vegyenek,ne egyenek a magyar polgárok! Figyeljenek a hamisítványokra is !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html