Komoly bajba kerültek a diófák

A diófát úgy tartották korábban számon, mint az egyik legértékesebb, ám legigénytelenebb gyümölcsöt. Mindez azonban már a múlté - számolt be a Fejér Megyei Kormányhivatal segítségével a Fejér Megyei Hírlap.
Domokos László, 2019. március 16. szombat, 10:25
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Hazánkban eddig is voltak a diónak őshonos kártevői és kórokozói, mint például a gyökereket rágó és pusztító cserebogár, de a nagy farontó lepke és a kis farontó lepke is súlyos károkat tud okozni - írta a portál.

A dió kártevői közül eddig az őshonos almamoly okozta a legtöbb gondot, melynek hernyói károsítják a gyümölcsöt. Az utóbbi években azonban a globális áruforgalomnak és a hazaérkező, növénygyűjtő turistáknak köszönhetően Magyarországon is megjelentek új, úgynevezett idegenhonos vagy - más szóval - adventív fajok. Ezeket az emberi nemtörődömségnek köszönhetjük. Ilyen új diókárosító molylepkefaj a dióaknázó fényesmoly, melynek első példányait 2017. augusztus 24-én fedezték fel - közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal.

Akadnak azonban még veszélyesebb, nagy kárt okozó fajok is: ilyen a szintén idegenhonos nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletiscompleta). Ez a faj is Amerikából érkezett, jelenleg ez okozza a legnagyobb problémát a diótermesztőknek. Károsítása nyomán a dióbél ehetetlen lesz, összezsugorodik, megfeketedik, megpenészesedik.

Az is kiderül az írásból, hogy amikor valaki dióbelet vesz a piacon, mire kell ügyelni? Eszerint az egészséges, érett dióbél a fajtától függően sárgásbarna színű, idegen szennyeződésektől - például maghéjtól, levéldarabtól - mentes. Kellemes dióillatú. Penész ne legyen rajta, mert az ilyen dió fogyasztása súlyos egészségkárosodáshoz vezethet - hangzik a válasz.

A dióbelet hűvös, száraz helyen, direkt fénytől védve kell tárolni, utóbbi ugyanis avasodást idéz elő. Több olyan kártevő is van, amelyik szereti a dióbelet. Ilyen az aszalványmoly, és - rácáfolva a nevükre - egyes ruhamolyok is kedvelik. Így amennyiben valaki hosszú ideig akar dióbelet tárolni, akkor erre a legalkalmasabb a mélyhűtő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

balikó1, 2019.03.16 16:59

-Nagy gond a külföldről behurcolt fertőzések. A csonthéjasok ,meggy,cseresznye pusztulása.Most a diófákat is permetezni kell.A rengeteg,fertőzött mezőgazdasági termék behozatalát le kell állítani.Komolyabb,hatásos mezőgazdasági termék,és élelmiszer ipari termék ellenőrzés kell.A jelenlegi ellenőrzés nem hatékony.A szomszédos országok,mint Szlovákia.Gyors ütemben fejlesztették mezőgazdasági termék ellenőrző rendszerüket..Saját érdekükben..A külföldi vásárlók,sokszor ok nélkül támadták az élelmiszer exportjukat..Leértékelték az áraikat..A Magyar mezőgazdasági termékek nagyon jók..Jó minőségűek..De bizonyítványok,tanúsítványok hiányában,olcsón kerülnek a külföldi piacokra a sokszor csúcs minőségű élelmiszerek,és gyümölcsök..Helyette olcsó, sokszor fertőzött,élelmiszerek érkeznek Magyarországra..Élelmiszer ellenőrzés hiányában ,a különböző fertőzött élelmiszerekről, sokszor évek múlva ,lehet megtudni..Mit adtak el a külföldi országok Magyarországon..A szilvafák pusztulása,a meggy,dió,kártétel,fertőzése, nem véletlen...Megéri ez így nekünk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2019.03.16 11:57

van olyan része a mezőgazdaságnak, amelyik nem siránkozik?
szerintem ezek haggyák abba a termelést, és Orbán ne a vállalkozásukat támogassa, hanem az átképzésüket targoncássá, vagy vagy valamilyen hiányszakmában. legyen belőlük hegesztő, szakács, pincér, akármi ami hiány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html