Komoly elbocsátás jön a magyar dohányiparban

Száznyolcvan embert bocsát el a BAT Magyarországon, részben a trafiktörvény mellékhatásai miatt.
MTI-Eco, 2013. november 4. hétfő, 17:26
Fotó: Napi.hu

Csoportos létszámleépítést jelentett be hétfőn a British American Tobacco (BAT) Magyarországon: a cég átszervezés keretében várhatóan 180 munkatársától válik meg - közölte a BAT az MTI-vel. A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. mintegy 800 embert foglalkoztat Magyarországon.

A közlemény szerint a döntés nem érinti a Pécsi Dohánygyár működését. A hétfőn bejelentett átszervezéstől a vállalat működési veszteségei csökkenését, piacvezető pozíciója megerősödését várja. A kiskereskedelmi egységek kiszolgálása a megszokott színvonalon folyik tovább.

Az átszervezést a piaci folyamatok változása, az eladások csökkenése és a kereskedelmi struktúra átalakulása kényszerítette ki, ami miatt a vállalat működése több éve veszteséges.

A gazdasági válság kezdete óta a BAT eladásai folyamatosan csökkentek, a társaság 2008-ban még évi közel 7 milliárd szál cigarettát értékesített Magyarországon, idén már csak 3 milliárd szál cigarettát és kevesebb mint 2 milliárd szálnak megfelelő fogyasztási dohányt. A cigaretta esetén mindez 60 százalékos csökkenést, a teljes értékesítésben pedig 30 százalékos visszaesést jelent - olvasható a közleményben.

A dokumentumból kiderül: a visszaesésben a trafiktörvény is ludas. Úgy fogalmaznak: az átszervezés a piaci kereslet csökkenése és az új kereskedelmi rendszer miatt elkerülhetetlen volt. Hozzátették: a jövőben a termékek értékesítésére kívánnak teljes mértékben fókuszálni, a magyarországi és regionális támogató funkciókat pedig hátrébb húzzák a szervezeten belül.

Az átszervezés pontos menetéről a munkavállalók szakszervezetével és az üzemi tanáccsal megtörténtek az első egyeztetések, amelyek eredményeként minden fél számára kielégítő megegyezési javaslat született - ismertetik. A leépítés folyamatosan és lépcsőzetesen történik - teszik hozzá. A BAT jelezte: kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a leépítésben érintett munkavállalók számára minden szükséges támogatást megadjon a jelenlegi helyzetben, a törvényi kötelezettségén felül is segítve őket.


A céginformációs adatok szerint a társaság tavaly 148 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelt el, 18 milliárd forinttal többet, mint 2011-ben. Ugyanakkor mérleg szerinti vesztesége tavaly 4,25 milliárd forint volt a 2011-es 3 milliárd forintos mínuszt követően. A kft. saját tőkéje a 2011-es 3,2 milliárd forintos szintről 2012-ben 30,7 milliárd forintra emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.11.05 11:33

Be kellene tiltani a dohányzást, a szeszes italok fogyasztását és az egészségtelen étkezést is.
Továbbá a prostitúciót is.

Nagyon remélem, hogy a Kétharmad minden szükséges intézkedés megtesz még az idén!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2013.11.05 10:08

@Bhole: Azért az külön érdekes dolog h. egy ilyen káros szokás mi módon járul hozzá a GDP-hez ill. a foglalkoztatáshoz. Az is kérdés hogy a externáliákkal mi van? Minél több a káros szenvedélyben megbetegedtek aránya annál nagyobb terhet ró a költségvetési kiadásokra, tehát az adófizetőkre. Ha minden "külső" költséget (orvos, kórház, infrastruktúra, bér, járulék, üzemeltetés pl. tüdőszanatórium) meg kellene fizetnie a gyártónak kíváncsi lennék mekkora profit maradna (V
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.11.05 09:56

@Bhole: A témát igazi lázadó forradalmárként közelítette meg. Bevallom én nem dohányzom, viszont nincs illuzióm, hogy mindenki engem fog követni önszántából. Abban sem hiszek, hogy kevesebb lett a dohányos az utóbbi időszakban. Legalábbis ennyivel. Egy ostoba intézkedéssel átterelték a fekete gazdaságba a dohányosokat. Virágzik a csempész cigeretta piac, és lopják a dohányt a földekről.
Ez nem igazán öreömteli hír, bár magánügy, hogy ki minek örül.
Egyébént ha valóban komolyan gondolnák a cigaretta visszaszorítását, akkor sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fordítani a prevencióra már általános iskolás korban. A lányom most elsős egy jó hírű gimnáziumban, ahol már a 15 éves osztálytársai fűjják a füstöt és csontig képesek lerészegedni egy közös buli apropóján. A besötétített nemzeti dohánybolt ezen nem fog segíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.11.05 09:22

"A gazdasági válság kezdete óta a BAT eladásai folyamatosan csökkentek, a társaság 2008-ban még évi közel 7 milliárd szál cigarettát értékesített Magyarországon, idén már csak 3 milliárd szál cigarettát"

A cigin jól lehet spórolni.

Nagyon örülök minden dohányipari elbocsátásnak. Az lenne a legjobb, ha az összes dohánygyár becsukna.
Ha rajtam állna már régen betiltottam volna a dohányzást mindenütt. Emberek tízezrei hallnak minden évben Magyarországon a dohányzás miatt. Másfajta termékmék betiltásához egy-két haláleset is elég szokott lenni, nem értem, miért a dohánnyal tesznek kivételt.
Legyen sok munkanélküli dohánytermelő, gyártó forgalmazó és amire kevesen gondolnak, az egészségügyben is sok munkaidő felszabadulna.
Kívánom, hogy a most leépített dohányipari dolgozók hamar helyezkedjenek el valami értelmes munkában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.05 09:01

@Fricibacsi: Nem szokik le - más forrásokat talál.

Ez így működik, ha nem tudná.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html