A piaci átlagot meghaladó eredményeket ért el egy év alatt az Erste Bank Private Banking üzletága - közölte a társaság. Kállay András, az Erste Private Banking igazgatója az eredményeket ismertetve elmondta: idén március végén 250 milliárd forintos vagyont kezeltek, ami 19 százalékkal haladja meg a 2013. márciusi értéket. A 2250 fős ügyfélszám változatlan maradt, ugyanakkor az egy ügyfélre jutó átlagos vagyon 114 millió forintra emelkedett, ami 21 millió forinttal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az állomány már több mint 95 százaléka befektetési eszközökben található, a betétek szintje a mindenkori minimumon van.

Az Erste a magyar privátbanki piac élmezőnyében foglal helyet, kezelt vagyon alapján a negyedik legnagyobb szereplőnek számít, fogalmazott Kállay András, aki kiemelte, hogy az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások között egyre népszerűbb a diszkrecionális portfoliókezelés. A hazánkban jelenleg még alacsony penetrációjú szolgáltatásban található már az állomány több mint 12 százaléka, 30 milliárd forint. A diszkrecionális portfoliókezelés egyszerre biztosítja az ügyfelek vagyonának optimális befektetését a különböző eszközkategóriák és régiók között, illetve a rövid távú piaci mozgásokban rejlő lehetőségek kihasználását - fogalmaz a közlemény.

Az Erste privátbanki üzletágánál is elérhető az 5 millió forinttal elindítható Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSz), amelynek lényege, hogy a számlán elhelyezett összeg - függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan az adót megfizették-e - a befizetés időpontjában megszerzett, belföldről származó legális jövedelemnek minősül. Az SMSz konstrukció bevezetése és a tradicionális off-shore banki központokra nehezedő nyomás eredőjeként komoly külföldről érkező vagyontranszferek várhatók a következő időszakban - áll az Erste közleményében.

Kállay András szerint a gazdasági élénkülés megkezdődött, és a jövőben várható fejlődés, valamint a tartósan alacsony kamatkörnyezet miatt növekedhet a lakosság megtakarítási kedve, és ez a privátbanki üzletág bővülésére is jó hatással lehet.

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta.