Komoly változás történt a magyarok zsebében

Ismét csökkenni kezdett a Magyarországon kibocsátott hitelkártyák száma, az MNB adatai szerint június végén 1,314 millió ilyen plasztiklap volt forgalomban, 5,5 százalékkal - mintegy 76 ezer darabbal - kevesebb az egy évvel korábbinál - írta a Világgazdaság.
Domokos László, 2017. szeptember 28. csütörtök, 06:58
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A darabszám mérséklődése mellett csökkent a hitelkártyák piaci súlya is: júniusban 14,6 százalékos volt a részesedésük a teljes bankkártyapiacon, míg egy évvel korábban 15,5 százalék.

A forgalomban lévő plasztiklapok száma mellett a kamatozó hitelkártya-követelések állománya is stagnált az utóbbi időszakban: az MNB által július végén regisztrált, 124,7 milliárdos mennyiség alig pár százmillió forinttal nagyobb a bázisidőszakinál, kétéves időtávon viszont már majdnem húszmilliárdos (13,6 százalék) a visszaesés.

A kártyák száma és a kamatozó követelések mennyisége annak ellenére zsugorodott az elmúlt időszakban, hogy a kamatok mérséklődtek a piacon. A jegybank statisztikái szerint július végén 28,22 százalék volt az átlagos, szerződésekben szereplő ráta, 3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - írta a lap.

Címlapkép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK