A NAPI Gazdaság cikke A magyar élelmiszeradalékanyag-előírások összhangban vannak az Európai Unió szabályaival és biztosítják a fogyasztók egészségének védelmét. A tudományos alapot nélkülöző, hamisított E-listák azonban igen bizalmatlanná teszik a fogyasztókat és sokat árthatnak azoknak a gyártóknak, amelyek a termékeit „példaként” megemlítik. Ezek mögött alighanem a konkurens cégek piacszerzési manőverei állnak – véli Sohár Pálné, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet toxikológiai osztályának vezetője. Időről időre felbukkannak különböző listák az élelmiszer-adalékanyagokról, amelyek „ártalmatlan”, „gyanús”, „veszélyes”, „egészségkárosító” és „rákkeltő” csoportba osztva felsorolják az anyagok E-számait és azokat az élelmiszereket, amelyek fogyasztását adalékanyag-tartalmuk miatt elkerülendőnek tartják. A listák az átlagos magyar fogyasztó számára értékelhető információt aligha tartalmaznak, mivel kevesen tudják, hogy tulajdonképpen mik is azok az E-számok és hogy melyik milyen adalékanyagot jelent. Más a helyzet a rossz példaként említett élelmiszerekkel, amelyek sokkal kézzelfoghatóbbak a vásárlók számára, mivel ismert márkanevekről, illetve termékfajtákról van szó. Ilyen listák, illetve állítások olvasása után a fogyasztók jelentős része átmenetileg tartózkodik a hírbe hozott termékek megvásárlásától. Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása Magyarországon – ugyanúgy, mint a fejlett országokban mindenütt – nagyon szigorú feltételekhez kötött: törvény írja elő, hogy adott célra milyen anyagok alkalmazhatók – tájékoztat Sohár. Az antioxidánsok a zsírok avasodását, zöldségek, gyümölcsök elszíneződését gátolják, míg az emulgeáló anyagok, habképzők, stabilizátorok, sűrítők vagy zselésítők az élelmiszerek kedvező állagának kialakítását segítik. A kívánt hatás eléréséhez minimális mennyiségre van szükség, az adalékanyagok aránya az élelmiszerekben ezred/tízezred résznyi. Az anyagok többsége természetes vagy természetes eredetű, a mesterséges, az élelmiszerektől vagy élelmiszer-összetevőktől teljesen eltérő kémiai szerkezetű adalékanyagok biztonságos felhasználását pedig megfelelő állatkísérletek és egyéb biológiai tesztek eredményei szavatolják.