Könnyebb lesz a cégeknek - elodázhatják a tőkeemelést

Nem lesz kötelező az új Ptk. 2014-es hatálybalépése után a tőkeemelés (3 millióra) a cégeknek, ha egyébként szükséges a társasági szerződésük módosítása - derül ki a parlamentnek benyújtott módosítókból. Azok a társaságok, amelyek nem emelnek tőkét, az emelésig nem is alkalmazhatják az új Ptk.-t, hanem a jelenleg hatályos Gt. rendelkezései szerint kell működniük - hívha fel a figyelmet az RSM DTM szakértője.
Napi.hu, 2013. október 17. csütörtök, 12:13
Fotó: Napi.hu

A parlamentnek benyújtott módosító indítványok alapján most úgy tűnik, hogy az eredeti tervezetben megfogalmazottnál kevésbé szigorú szabályozás várható - írta blogbejegyzésében Szűcs Bálint, az RSM DTM adószakértő partnere. Több indítvány is érkezett, amely kezdeményezte annak az előírásnak a törlését, amely az új Polgári törvénykönyvben (Ptk.) meghatározott minimális jegyzett tőkével nem rendelkező kft.-k esetében kötelezővé tette volna, hogy már a 2016. március 15-ig tartó moratórium letelte előtt hajtsanak végre tőkeemelést, ha egyébként a társasági szerződésük módosítása válik szükségessé.

Ezen módosító javaslatok elfogadása eredményeként várhatóan nem lesz szükség arra, hogy az első társasági szerződés módosításkor a megemelt, 3 millió forint összegű jegyzett tőkét is teljesíteni kelljen. A módosítás szerint azok a társaságok, amelyek élve a fenti lehetőséggel nem emelnek tőkét, a tőkeemelésig nem is alkalmazhatják az új Ptk.-t, hanem a jelenleg hatályos Gazdasági társaságokról szóló törvény (Gt.) rendelkezései szerint kell működniük.

A törvényjavaslat megvitatás során érkeztek kezdeményezések arra vonatkozóan is, hogy meghosszabbítsák a moratórium határidejét és legyen illetékmentes a tőkeemelés akkor is, ha a változásbejegyzési eljárásban egyéb változás bejegyzését is kérik. Ezek az indítványok ugyanakkor nem kaptak megfelelő támogatást, tehát úgy tűnik, az érintett társaságoknak egyelőre be kell érniük azzal, hogy a moratórium lejárta előtt nem kell tőkét emelniük - írta a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK