Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelenleg az EU területén kívülre a kivitel áfamentességéhez a kiléptető hatóságnak kell igazolnia, hogy a termékek elhagyták az EU-t - írta a tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében. Az Országgyűlésnek benyújtott módosítási javaslat alapján azonban már nemcsak a kiléptető, hanem a kiviteli hatóság (az a vámhivatal, amelynél benyújtják a kiviteli nyilatkozatot) igazolása is alkalmas lenne az áfamentesség alkalmazásához.

A bizonyítás többek között a címzett által aláírt vagy hitelesített szállítólevél másolatával, fizetési igazolással, számlával, szállítólevéllel, az árut kiszállító gazdálkodó által aláírt vagy hitelesített okmánnyal, illetve egyes vámhatósági okmányokkal történhet.

Ez a változás illeszkedik az Európai Bíróság egy korábbi döntéséhez, mely az exportértékesítés áfamentességének igazolása tárgyában rögzítette, hogy az értékesítések áfamentessége alapvetően tartalmi feltételeken alapul, és nem tagadható meg a törvényben előírt vámeljárás elmaradására hivatkozással, ha az exportőr bizonyítani tudja, hogy a termék ténylegesen elhagyta az EU területét - írta közleményében a Deloitte.