Könnyebb lesz dél felé nyitnia a magyar cégeknek

Újabb együttműködési megállapodásokat írt alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA).
NAPI, 2013. május 28. kedd, 15:08

Az elmúlt négy napban két megállapodást is kötött Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, először a Bosznia-Hercegovina Befektetésösztönzési Ügynökségével (FIPA), majd később a Macedón Köztársaság Befektetésösztönzési Ügynökséggel (Invest Macedonia).

A megállapodások értelmében a társintézmények üzleti fórumok és üzleti delegációk szervezésével, kiállításokon való megjelenések ösztönzésével segítik a magyar és bosznia-hercegovinai, valamint a magyar és macedón vállalkozók közötti üzleti kapcsolatok kiépítését. A partnerek kölcsönösen tájékoztatják egymást az országaikban meghirdetett nemzeti projektekről, új befektetési lehetőségekről, a jogi és befektetési környezet változásairól, valamint közös szemináriumok szervezésével nyújtanak hasznos információkat a potenciális befektetők és üzleti körök számára.

A kétoldali kapcsolatok

A HITA szerint a megállapodásokra azért volt szükség, mert a magyar vállalkozók egyre fokozottabb érdeklődést mutatnak a nyugat-balkáni piacok iránt. Ezt bizonyítja, hogy Bosznia-Hercegovinával folytatott kereskedelmünk a válság után ismét fejlődik, 2012-ben a kétoldalú áruforgalom 357,4 millió eurót tett ki, amelyből a magyar export értéke 285 millió euró. Magyarország a 8. helyet foglalja el Bosznia-Hercegovina 12,1 milliárd eurós kereskedelmi forgalmában.

Macedóniában fontos a magyar tőkekivitel élénkítése, amelyhez jó alap, hogy az országban kimagaslóan befektetőbarát az üzleti környezet - írja közleményében a szervezet. Macedóniában már több mint 10 éve működnek magyar vállalatok. Az MNB kimutatása szerint a magyar működőtőke állomány 2011 végén 334 millió eurót tett ki, hazánk a befektetői rangsorban az ötödik helyen áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.05.28 15:20

A 15 század végéig 16 század elejéig mi voltunk a Balkán legbefolyásosabb nagyhatalma ...,azután 400 évig a török...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html