A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat a naperőművek termőföldeken való telepítésére vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatáról, valamint a napelemes beruházások fejlesztéséhez szükséges intézkedésekről szól.

Első lépésként az agrárminiszternek, valamint az innovációért és technológiáért felelős miniszternek kell ez év végéig gondoskodnia a kisteljesítményű naperőművek termőföldeken való telepítésére vonatkozó jogszabályi környezet felülvizsgálatáról. Második lépésként a kötelező átvétel alá eső, megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamosenergia-termelők menetrendtartásával és pótdíjazásával kapcsolatos szabályozást kell felülvizsgálni, szintén ez év végéig.

Harmadik lépésként pedig a megújulóenergiaforrás-bázisú villamosenergia-termelők hálózati csatlakozása érdekében szükséges átviteli és elosztóhálózati fejlesztések megvalósításáról kell gondoskodnia a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek, mégpedig folyamatosan. Erre állított be a kormány 4 milliárd forintot a jövő évi költségvetésben.

A kormány 2017 végén támogathatónak tartotta a földművesek, továbbá a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok részére napelemfarmok - termőföldön való - létesítéséhez igénybe vehető kedvezményes hitelprogram bevezetését. Az így megtermelt áramot kötelező lesz átvenniük a szolgáltatóknak. Ehhez azonban ki kell építeni a csatlakozóvezetékeket, illetve -berendezéseket. Erre a célra a kormány akkor 8 milliárd forint támogatást hagyott jóvá. Ehhez a 8 milliárdhoz társult most további 4 milliárd forint.