Könnyen kijátszható az elektronikus áruellenőrzés?

Több könnyen kijátszható rendelkezést is tartalmaz az áfacsalások kiszűrésére tervezett elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekaer), ezért egyelőre kérdéses, mennyire lesz alkalmas feladatának betöltésére - írta a Napi Gazdaság egy elemzőre hivatkozva.
Napi.hu, 2014. október 29. szerda, 07:57

Az adótörvény tervezetében szereplő új rendszert eredendően azért hozná létre a kormány, hogy az országban ne indulhasson útnak olyan áruszállítmány, amelyről nincs tudomása az adóhivatalnak, ám a tervezetben szereplő formájában számos ponton lehetőséget ad a visszaélésekre.

A rendszer jelen formájában nem alkalmas az áfacsalások kiszűrésére - véli Némethné Pál Katalin, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője.

Elég csak azt figyelembe venni, hogy az áruforgalomhoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által biztosított ekaer-szám 15 napig érvényes - ez idő alatt azonban meglehetősen sok kamion útnak indulhat akár ugyanazzal a számmal is.

Az áruutaztatós áfacsalásoknál pedig eddig sem a GPS-es fedélzeti egységekkel felszerelt útdíjköteles teherautókat vették igénybe az erre szakosodott "vállalkozások" - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK