"Könyörtelenül rúgják ki az embereket" - beszámoló egy autóipari multitól

Becsapták a munkavállalókat a Continental makói üzemében, ahol a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésére személyre szabott indokokkal vették rá a dolgozókat úgy, mintha maguk kezdeményezték volna a munkaviszonyuk megszüntetését - állítja közleményben a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség. Volt, akinek azt mondták, maradhat a szerződése, de wc-t kell tisztítania, miközben pontosan tudták, hogy gyermek elhelyezési gonddal küzd. A részmunkaidőbe hajszolt, s ezzel a jövedelmüknek akár a felét elvesztett dolgozókat a járvány elleni védekezésre hivatkozva embertelenné "csupaszított" körülmények között foglalkoztatják.
Szász Péter, 2020. április 30. csütörtök, 14:13
Fotó: Napi.hu

Megromlott a helyzet a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft üzemében Makón. Radics Gábor, a szakszervezeti szövetség elnöke és a Continental AG Európai Üzemi Tanácsának magyar elnökségi tagja szerint a makói gyár vezetése totális bizonytalanságban tartja az embereket, mert miután már kiadta a szabadságok túlnyomó részét, nem garantálja, hogy nem fogják kirúgni azokat, akik "önként" vállalják a részmunkaidős foglalkoztatást és az ezzel járó kevesebb bért.

A munkavállalók 90 százaléka belement az alkuba, mert a gyárban azt suttogták, azokat rúgják ki először, akik nem írnak alá. Az üzemben már lezajlott egy jelentős leépítés, 200 embert tettek utcára, de senki nem garantálja, hogy nem lesz további. Mivel a makói telephely vezetése - ellentétben például a budapestivel - meg sem próbálja igénybe venni a kormány támogatását, vélhetően még több dolgozó kerül majd utcára. Igaz, nem egyszerre, mert a csoportos létszámleépítésnek még a látszatát is el akarja kerülni a gyár vezetése - állítja az elnök. Elmondta, azoktól a munkatársaktól, akik nem fogadták el a munkaszerződés módosítását, egyesével megkérdezték a vezetők és a HR-esek, hogy miért nem voltak erre hajlandóak, majd személyre szabott érvelésekkel győztek meg mindenkit egyesével a közös felmondás előnyeiről. Másnak azt mondták, hogy le kell dolgoznia a felmondási időt, de voltak, akiknek azzal érveltek, hogy ha önként felmondanak, azonnal igénybe tudják venni az álláskeresési támogatást.

A részmunkaidőben maradókat jelentős anyagi veszteség éri, hiszen kiesik az alapbérük 25 százaléka, s ezzel csökkennek a pótlékok is. Eddig az alapbéren felül 20 százalék prémiumot is kaptak az ott dolgozók, amit a jelenlegi körülmények között nem valószínű, hogy tudnak majd teljesíteni, ugyanis csökkent a megrendelés, a munkáltató pedig a követelményeket és a prémiumrendszert nem igazította az aktuális körülményekhez. A jövedelmek kiesése a megszokotthoz képest elérheti akár az 50 százalékot is - írják a közleményben.

Minősíthetetlen munkakörülmények

Míg például a szegedi gyárban a közös teherviselés elve mellett a cégvezetés nagy figyelmet fordít a tisztaságra, a folyamatos fertőtlenítésre, a közös hűtőszekrények ésszerű és higiénikus felosztására, sőt, a munkaidő lépcsőzetes eltolásával az öltözőkben tartózkodást is biztonságossá tették, addig a makói telephelyen radikálisan és a munkavállalók jogait is sértően oldják meg a járvány elleni védekezést.

Az érdekképviselet szerint egyszerűen lezárták vagy elvitték a közös helyiségekből a hűtőszekrényeket, így az otthonról hozott uzsonnák, ebédek egész nap a már most 30 fokra forrósodott üzemben aszalódnak. Bezárták az öltözőket és így a zuhanyzókat is. Vagyis, a nehéz fizikai munkát végző gumigyárosok a piszkos, izzadt, esetleg fertőzött munkaruhában mennek haza. eközben a céghálózat többi üzemegységében az emberi méltóságot megőrizve és a munkavállalók biztonságát, kényelmét szem előtt tartva külön apparátus van a higiéniás feltételek biztosítására. Makón viszont arra van az apparátus, hogy azonnal lecsapjon azokra, akik - az erre kijelölt ellenőrök szerint - megszegik a szigorú védekezési előírásokat. Figyelmeztetés nélkül azonnal büntetnek és a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetését helyezték kilátásba.

Csak a szakszervezet segít?

A cégvezetés lesöpri a szakszervezet minden jobbító javaslatát és tiltakozását, ezért a Makói Gumiipari Szakszervezet legalább anyagilag támogatja azokat a tagjait, akiket a részmunkaidőre váltás, valamint az elbocsátás különösen nehéz anyagi helyzetbe hozott. A szakszervezet több mint 10 millió forintot fog szétosztani a rászoruló tagjai között. Az összeget a Szegedi Gumigyár alapszervezete plusz egymillió forinttal kiegészítette, s a makói szakszervezeti vezető, Hajdú Roland is bedobja a közösbe a bérének a 25 százalékát, ahelyett, hogy a munkáltató javára mondott volna le róla.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.05.03 09:46

@znojmo:
"A rendszerváltás nagy csalódás volt."

Szabadságot akartunk nem szabad rablást...

"Tudom jól hogy a szocializmus a gazdaságba bukott bele. De az komplett hazugsás, hogy az emberek olyan nagyon rosszul érezték volna magukat."

A többség jól érezte magát. A nép valamelyest összekovácsolódott a hatalom ellenében. Mindenki "szegény" volt és ez egyfajta egyenlőséget eredményezett és jó volt közbiztonság. Ehhez szeretett volna a nép több szabadságot és több pénzt.
Sajnos nem csináltunk forradalmat. A lengyelek, akik kiűzték a hatalomból a kommunistákat sokkal jobban jártak, minket meg még mindig kísért a múlt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.05.02 22:28

@atombandi:
A rendszerváltás nagy csalódás volt. Akárhogy is történt, a magyar lakáshelyzetben gyökeres fordulat volt a panelek összkomfortja. Erre emlékeznek az emberek. Könnyen hozzá lehetett jutni, sőt be is lehetett költözni. Konyha, fürdő totál rendben, jobb híján a kellemesen meleg lakásban a szőnyegpadlón is el lehetett aludni.
Ma 28 nm-wes lakásokat is árulnak horror árakon. Ki mer eladósodni a mai világban?
A rendszerváltástól azt kapták az emberek amit nem akartak, kiszolgáltatottságot, rabszolga sorsot, egyesek korábban elképzelhetetlen meggazdagodását, dőzsölését, erkölcstelenséget és bűnt, kábítószert.
Ezek prózai dolgok. Kár ünnepelni a szabad magyar választások évfordulóját, mert a tömegnek nincsen mit ünnepelni.
Tudom jól hogy a szocializmus a gazdaságba bukott bele. De az komplett hazugsás, hogy az emberek olyan nagyon rosszul érezték volna magukat. Ezt Kancsal Mária a Terror házából sem tudja megmagyarázni! Másfél milliárd forint osztalék, neki tényleg arany életet hozott a rendszerváltás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.05.02 22:10

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Azt ugye tudod, hogy ami utan annyira vagyakozol, az sajat maga csuklott ossze penzugyileg? A nyugati hitelekbol epult panelhazak a tomegeknek elkotyavetelt aron valo kiutalasa, de meg a hulladek keleti autok is mind egy illuzio reszei voltak. Egy delibab. Amit te meg mindig kergetsz. Hiaba vannak hatalmas fold alatti vagyonok az oroszoknal, az atlag orosz rosszabbul el, mint az atlag orbanisztani, a rothado nyugatrol nem is beszelve.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.01 23:59

@feketeluk: "Gondolod, olyan hülye vagyok, hogy részvénybe, sőt egy részvénybe fektetem a pénzemet?"

Te írtad lentebb, Móricka. Persze tudjuk hogy nincsen neked se befektetésed, se pénzed. De legalább a hazudozásban következetes lennél, hogy ne bukj le ilyen hamar, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2020.05.01 23:49

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
:-) :-) Te kis naív!
Gondolod, olyan hülye vagyok, hogy részvénybe, sőt egy részvénybe fektetem a pénzemet? Ennyire nem nézhetsz ostobának. Természetesen sokféle helyen tartom a pénzem, vagyonom. Aranyban is, azt méga 2008-sválság idején vettem.
Kb. harmadát kockázatos befektetésekben, például részvényekben. Ezen belül van a portfólióban pár autóipari cég is, elsősorban érzelmi okokból. Ugyanúgy, mint régebben volt szubjektív okokból RedHat és vmware részvényem. Az bejött, azon kerestem. Az autóipar (és minden más is,pl. a banki részvényeim is visszaestek) most lent van. Ilyenkor vagy ráhígít az ember, vagy nem, de mindenképpen ki kell ülni. Lesz még jobb is a Continentál!
:-)
Ha meg nem, akkor a gyerekem majd realizálni fogja ezt a veszteséget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html