Döcögősen kezdődik az év a könyvelőknek - az adóhatóság szerint minden rendben

Több könyvelő panaszkodott lapunknak arra, hogy a NAV által kiküldött értesítések nem a megfelelő személyhez kerülnek, így olyan adatokhoz is hozzáférnek, amelyek akár adatkezelési szempontból is aggályosak lehetnek. Az adóhatóság szerint viszont minden rendben van, ők azokra a címekre küldik az iratokat, amit a vállalatok adtak meg.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 11. péntek, 07:08
Fotó: Stocksnap

Az utóbbi időszakban több könyvelő is megkereste a Napi.hu-t, mondván a NAV által elektronikusan megküldött értesítések rossz címzetthez érkeztek be.

Elmondásaik szerint előfordult olyan eset, hogy egy könyvelő egy általa régebben - évekkel ezelőtt - könyvelt cég értesítéseit kapja meg, de olyan is, hogy egy bérszámfejtőhöz érkezett meg az értesítés, amelyet a könyvelőnek kellett volna megkapnia.

Volt, aki arra panaszkodott, hogy miért az adott cég ügyvezetője kapta meg az értesítést, amikor az adóhatósághoz bejelentett könyvelő küldte az adatokat. Volt olyan eset is, amikor egy revizori vizsgálat bejelentését két részletben, két helyre küldték: kapott egy levelet a könyvelő és kapott egyet az ügyvezető is. Ám, mivel a két levél tartalma különbözött, ezért csak a kettőt összevetve lehetett minden információt megtudni.

Több könyvelő panaszkodott ezzel párhuzamosan arra, hogy olyan értesítéseket is megkapnak, amikhez az égvilágon semmi közük. Például könyvelnek egy cégnek, amelynek az ügyvezetője több más vállalkozásnak is a vezetője és nemcsak annak a cégnek az értesítéseit kapják meg, amelynek a papírjait intézik, hanem a többiét is. Történt olyan is, amikor egy értesítést nem az adott cégcsoport vezetője kapott meg, hanem az egyik leányvállalat vezetője, akinek semmi köze nem volt az adott ügyhöz.

Az adóhatóság szerint minden rendben

Azt a Napi.hu-nak küldött válaszában a NAV is elismerte, hogy érkeztek hozzá olyan jelzések, melyekben azt állították, hogy nem az adott üggyel ténylegesen foglalkozó meghatalmazottnak kézbesítette a hivatal az iratot.

Ugyanakkor az adóhatóság szerint az eseteket megvizsgálva kijelenthető, hogy a címzés valamennyi esetben megfelelt az adóigazgatási eljárás szabályainak, hiszen a kijelölt címzett minden esetben olyan személy volt, aki egyébként jogosult volt az adott ügyben eljárni.

A NAV szerint az elégedetlenséget az okozhatta, hogy a panaszkodó ügyfelek korábban minden meghatalmazottjukat valamennyi ügyben teljes körű eljárásra jogosították fel. Eközben azonban a belső munkamegosztást úgy alakították ki, hogy végül mégsem a NAV által kiválasztott meghatalmazott foglalkozott az adott üggyel. Mivel azonban az panaszkodó a képviseleti bejelentését nem módosította, ezért a NAV helyesen járt el a címzett kiválasztása során - írta lapunknak az adóhatóság, mely szerint előfordult olyan eset is, amikor a képviseleti jog megszűnését nem jelentették be a felek a NAV-hoz.

Márpedig, amennyiben a meghatalmazás megszűnését nem jelentették be, akkor a képviseleti jog továbbra is fennáll és a NAV jogosan küldi meg a képviseleti jogosultnak. Az adóhatóság szerint a saját, elektronikus címkezelési szabályai alapból kizárják a jogosulatlan hozzáférést, hiszen a címzett - magán az adózón kívül - csak olyan személy lehet, aki a NAV képviseleti nyilvántartásában szerepel. Ebbe a nyilvántartásba a képviseleti jogosultságot megalapozó meghatalmazások bejelentése alapján kerül adat, az ügyfelek által bejelentett meghatalmazások valamennyi esetben tartalmazzák annak tárgyi hatályát is, azaz egyértelműen megállapítható, hogy egy adott ügyben ki járhat el az adózó nevében - írja a NAV.

Éppen ezért a adóhatóság azt ajánlja, hogy ha bárki úgy gondolja, hogy az általuk küldött küldemény nem megfelelő címzetthez érkezett, érdemes minél előbb tisztázni a bejelentett meghatalmazottak körét és jogosultságaikat.

És mit tehet az a vállalkozás vagy könyvelő amelyik úgy érzi, mégis rossz helyre mennek az értesítések? Keresse a NAV ügyfélszolgálatát - adott tanácsot a hatóság.

Ki kap értesítés?
I. Ha "értesítés" az eBEV rendszer által küldött elfogadó/elutasító nyugta, akkor a bizonylat befogadásáról vagy elutasításáról szóló értesítést, amit az adózó nevében benyújtottak, a benyújtón kívül valamennyi, a NAV képviseleti nyilvántartása alapján eljárni jogosult személy értesül, meghatalmazottak és törvényes képviselők egyaránt. Ha valamennyi eljárni jogosult személy értesül a benyújtott űrlapok státuszáról, az esetleges elutasítás esetén nemcsak a benyújtó, hanem bármely más arra jogosult tudomást szerezhet pl. a fel nem dolgozott bevallásról, és intézkedni tud. Ezt a gyakorlatot évekkel korábban az ügyfelek kérésére alakította ki a hivatal.
II. Ha hatósági irat (határozat, tájékoztató levél, adatszolgáltatás, stb.), akkor az irat címzettjét az adóigazgatási eljárásban a NAV az irányadó jogszabály alapján választja ki. A sorrend az alábbi: előzményt benyújtó személy, eseti meghatalmazott, állandó meghatalmazott (az adott ügytípusban eljárni jogosult meghatalmazott), állandó meghatalmazott (teljes körű meghatalmazott), törvényes képviselő.
A hivatalból induló eljárásokban az azonos jogosultsággal rendelkező meghatalmazottak közül a NAV elsődlegesen a Cégkapun kommunikáló meghatalmazottnak küldi meg az iratot. Több cégkapun keresztül kommunikáló, azonos jogosultsággal rendelkező meghatalmazott esetén a címzett kiválasztása az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (a továbbiakban: Air) 78. § (2) bekezdése alapján történik. Az Air 78. § (2) bekezdése alapján - kijelölés hiányában - a NAV egyetlen meghatalmazottat választ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ziziza, 2019.01.12 01:06

@na4:

Kimaradt....
"számviteli tv-t az adó tv-t" értelmezni és alkalmazni a gépek nem fogják tudni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2019.01.12 01:05

@na4:

Erős tévedésben vagy.... az adatfeldolgozást el tudják végezni a szoftverek de a számviteli tv-t az adó tv-t (ami az egyik legbonyolultabb az eu-ban), arra még sokáig nem lesznek képesek a szoftverek, no meg arra sem, hogy a legoptimálisabb lehetőségeket megkeressék az adott vállalkozás számára.

Most megy a nagy melldöngetés, hogy a nav megcsinálja a magánszemélyek szja bevallásait, amiről az a tapasztalatom, hogy pl. tavaly is tele volt hibákkal, volt olyan bevallás, ahol semmilyen adat nem egyezett semmi tény dokumentummal... a nav csinálta, de felelősséget meg nem vállal érte.... szóval, az az 1-2 év inkább 10-15 utána meg átalakul a szakma tanácsadói jellegűvé.... mert azt a gépek sosem fogják csinálni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.01.11 11:46

@na4: Csak az a baj, hogy azt kell tudni, mit írhatsz le. Ez itt a lényeg. A progi nem tudja, aminél nagyobb baj, hogy a könyvelők sem nagyon.
Nem az a probléma, hogy mit melyik sorba kell írni, hanem, hogy mit szabad, és milyen legális lehetőségek vannak.
Ahhoz pedig jogszabályokat kell tudni, nem csak a sorokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.01.11 11:39

A könyvelőknek 1-2 évük maradt. Utána már mindent szoftverek fognak könyvelni. Hál' Istennek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html