Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fesztivál idei díszvendége Karl Ove Knausgard lesz, akivel a fesztivál nyitónapján Tóth Krisztina író köszöntőjét követően Bősze Ádám beszélget. Az író kapja az idei Budapest Nagydíjat, amelyet a beszélgetés után vehet át - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) Budapest főpolgármesterével és a főváros támogatásával huszonöt éve alapította meg a Budapest Nagydíjat, amelyet olyan világhírű alkotók vettek át eddig, mint Mario Varga Llosa, Michel Houellebecq, Jorge Semprún, Günter Grass, Ljudmila Ulickaja, Umberto Eco, Jonathan Franzen, Amos Oz, Bret Easton Ellis vagy Daniel Kehlmann.

A fesztivál díszvendég országa, Norvégia standjára érkezik a díszvendég mellett Klara Hveberg, Vigdis Hjorth, Marta Breen, Bjorn Berge, Tomas Espedal, Asmund H. Eikenes, Thomas Hylland Eriksen és Bjarte Breiteig is.

A fesztivál tizenkilencedik alkalommal ad otthont az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának, amelyre idén 22 országból érkeznek fiatal írók, Magyarországot a Margó-díjas Mécs Anna képviseli. Mindezek mellett az Európa Pont munkatársaival együttműködve folytatódik az Európai Írótalálkozó is, a könyvfesztiválra látogató külföldi írók, köztük számos díjazott alkotó részvételével.

A könyvfesztivál a magyar könyvkiadás bemutatkozásának fontos színtere, hiszen a kiadók, a kortárs magyar szépirodalom mellett, a kultúra minden ágában bemutatják újdonságaikat. Az idei seregszemlén mások mellett Bodor Ádám, Eszterhai Katalin, Háy János, Nógrádi Gábor, Spiró György, Száraz Miklós György, Turczi István vagy Vámos Miklós új köteteit is megismerheti a közönség.

A gyermekkönyvkiadók mesemondással, koncerttel és közös énekléssel, felolvasó- és papírszínházzal, játszóházzal, gyermekfoglalkoztatóval és számos vetélkedővel várják a családokat az új könyvek bemutatói, valamint a dedikálások mellett a Gyerek(b)irodalomban, amely idén a Millenárison, a Nemzeti Táncszínház új épületének előcsarnokában kap helyet.

Ebben az évben is sor kerül továbbá az Irodalom jelmezben elnevezésű versenyre. Erre olyan diákcsoportok jelentkezését várják, akik kedves olvasmányaik szereplőinek alakját, ruháit magukra öltve jelmezeikkel és előadásukkal népszerűsítik az olvasást. Az idei jelmezes vetélkedésen külön értékelik a szervezők a magyar szerzők szereplőinek öltözött diákokat. A részletes versenyfelhívás a fesztivál honlapján olvasható.

Az olvasási szokásokkal, az olvasási készségek fejlesztésével kapcsolatos rendezvényekkel jelentkezik a Könyvtáros Klub, a könyvtárosok szakmai fóruma, a 8. Kis Könyves Éjen pedig mintegy 30 budapesti és vidéki független könyvesbolt szervez kulturális programokat április 26-án kora estétől éjfélig - írta az MTI.