Röviddel 17 óra után az északi tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,86 dollár, 3,1 százalék emelkedéssel, 61,32 dolláron állt. Csaknem egy órával később a Brentet alacsonyabban, 60,81 dolláron jegyezték.

Több tényező hatására emelkedett hétfőn a nyersolaj ára, amelyek közül a szakértők különösen hármat emelnek ki. Elsőként azt, hogy a Buenos Aires-i G20 csúcson az Egyesült Államok és Kína úgymond "tűzszüneti megállapodást" kötött. A januártól kilencven napig érvényes megállapodás ideje alatt a washingtoni kormányzat nem vezet be új vámokat a kínai termékekre, az ázsiai ország cserébe viszont csökkenti az Egyesült Államokból származó autók importvámját - írja az MTI.

A kőolaj árának hétfői emelkedéséhez hozzájárult a nyugat-kanadai Alberta tartomány kormányzatának az a felszólítása, hogy a termelők mintegy kilenc százalékkal csökkentsék az olajtermelést a vezetékek szűk kapacitása miatt.

Áremelő hatása van annak a piaci várakozásnak is, hogy az OPEC termelésének csökkentéséről dönthet csütörtökön kezdődő miniszteri szintű ülésén, és hogy ehhez a megállapodáshoz számos, a szervezeten kívüli nagy olajtermelő ország, így például Oroszország is csatlakozik.