Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Röviddel 17 óra után az északi tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,86 dollár, 3,1 százalék emelkedéssel, 61,32 dolláron állt. Csaknem egy órával később a Brentet alacsonyabban, 60,81 dolláron jegyezték.

Több tényező hatására emelkedett hétfőn a nyersolaj ára, amelyek közül a szakértők különösen hármat emelnek ki. Elsőként azt, hogy a Buenos Aires-i G20 csúcson az Egyesült Államok és Kína úgymond "tűzszüneti megállapodást" kötött. A januártól kilencven napig érvényes megállapodás ideje alatt a washingtoni kormányzat nem vezet be új vámokat a kínai termékekre, az ázsiai ország cserébe viszont csökkenti az Egyesült Államokból származó autók importvámját - írja az MTI.

A kőolaj árának hétfői emelkedéséhez hozzájárult a nyugat-kanadai Alberta tartomány kormányzatának az a felszólítása, hogy a termelők mintegy kilenc százalékkal csökkentsék az olajtermelést a vezetékek szűk kapacitása miatt.

Áremelő hatása van annak a piaci várakozásnak is, hogy az OPEC termelésének csökkentéséről dönthet csütörtökön kezdődő miniszteri szintű ülésén, és hogy ehhez a megállapodáshoz számos, a szervezeten kívüli nagy olajtermelő ország, így például Oroszország is csatlakozik.