Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly július 2-án, az amerikai pénzügyi év végén, saját döntésére hivatkozva távozott a Microsoft Magyarország éléről Szentkuti Gabriella ügyvezető igazgatója. Azóta a társaságot megbízotti tisztségben Bábel Gabriella vezette, aki korábban a nagyvállalati üzletágat vitte 2016. július 1-jétől.

A Microsoft Magyarország hétfőn jelentette be, hogy végleges személyt találtak a cég irányítására, Christopher Mattheisent nevezték ki a posztra, aki 2019. március 4-től tölti be a pozíciót és irányítja a társaság hazai tevékenységét. Az elmúlt több mint két évtizedben Christopher Mattheisen a telekommunikációs és informatikai szektorban dolgozott vezető beosztásban. Karrierje a hazai Westell 900-nál indult, majd marketing, értékesítési és stratégiai területekért felelt európai mobil szolgáltatóknál; többek között Lengyelországban az ERA GSM-nél, a MédiaOne International-nál, a BT Cellnet-nél (O2), illetve két informatikai startupnál az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. 2002-ben tért vissza Magyarországra, hogy átvegye a Magyar Telekom vezetékes üzletágának vezetését. 2006-ban vezérigazgatóvá nevezték ki, majd 12 éven át sikeresen vezette a céget - idézi fel a vezércseréről szóló közleményében a Microsoft.

Mattheisen vezetése alatt a Telekom jó kapcsolatot ápolt a magyar kormánnyal. Ennek egyik eredménye volt, hogy 2014-ben partnerségi együttműködési megállapodást kötött a kormány a társasággal. Valamint a cég elismerte, hogy 2009-ben a Magyar Telekom megszervezte és egy közvetítőn keresztül kifizette Obama kampányfőnökének előadását, amin a magyarországi nagy multinacionális cégek vezetőinek egy jelentős része és a 2010-es választásokra készülő, egyértelműen esélyes Fidesz vezetői is részt vettek - számolt be tavaly az Index.

Cikkünk megjelenése után megszólalt a Magyar Telekom

"David Plouffe az internet és a közösségi média egyik első számú szakértőjeként 2009. december 1-én egy budapesti nyilvános konferencián tartott előadást, amelyet a Magyar Telekom az akkor legnagyobb hazai közösségi portál, az IWIW tulajdonosaként szakmai szempontok alapján szponzorált. Az esemény tehát, amelyet a Magyar Nemzet titkos megállapodás eredményének mutat be, a Telekom által nyilvánosan szponzorált esemény volt, amely semmilyen belső vagy külső szabályozást nem sértett, releváns szakmai rendezvényként megfelelt a cég szponzorációs gyakorlatának." - közölte a cég.

"Nagy izgalommal csatlakozom a Microsoft csapatához. A felhő, a big data, a dolgok internete, a mesterséges intelligencia, de még a kiterjesztett- vagy a virtuális valóság is mára a technológia fejlődésének meghatározói, a Microsoft pedig mindegyik területen vezető szerepet tölt be. Új pozíciómban arra fogok törekedni, hogy a magyar vállalkozások és szervezetek maximálisan kiaknázhassák az ezekben a technológiákban rejlő lehetőségeket" - nyilatkozta kinevezése kapcsán Christopher Mattheisen.

Az irányítást a szakember nem egyszerű időszakban veszi át: ahogy azt a Napi.hu részletesen megírta, LAR-partnerei közbeszerzési tevékenysége miatt a cég ellen az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete (Securities Exchange Commission) vizsgálatot folytat. Az ügy a társaság belső megfelelőségi ellenőrzésén bukott ki, a sejtések szerint az alvállalkozók piacilag irreális ajánlatokkal szereztek szerződéseket a kormánynál. Ennek következményeként az akkori LAR-partnerekkel felmondták az együttműködést még 2017 telén. A cég a SEC vizsgálat tényét tavaly nyáron elismerte a Wall Street Journalnek.