Korlátoznák a devizahiteleket?!

A Magyar Bankszövetség indokolatlannak és értelmetlennek tartaná, ha Magyarországon adminisztratív eszközökkel korlátoznák a devizahitelezés terjedését.
NAPI, 2008. május 9. péntek, 07:00
Fotó:

A devizahitelezés korlátozása érdekében Magyarországon semmiképpen sem szükséges adminisztratív korlátozást bevezetni - állítja Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója. Egy ilyen intézkedést komoly rendszerkockázat vagy a makrosokk veszélye indokolhatna, de ezen a téren nálunk éppen mostanában határozottan javult a helyzet.

Felcsuti szerint egyébként a régióban igen fejlettnek tekinthető az itteni piac, így a bankok akár szintetikusan is előállíthatják a devizahiteleket. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek számára a konstrukció forintalapúként jelenne meg, de a pénzintézetek fedezeti ügyletek segítségével mégis devizát használnának fel a hitelnyújtáshoz. Persze a kölcsönök valamivel drágulnának, de a forinthoz képest így is fenn tudnák tartani a kamatelőnyt.

Felcsuti emlékeztetett arra, hogy a különösen kockázatosnak tartott jenhitel folyósításakor is megfelelő megoldást jelenthet a bankszektor önkorlátozása. A szövetség ezzel kapcsolatos felhívásához - mondta el - folyamatosan csatlakoznak a bankok. Szakértők szerint Ausztriában, ahol az ezredforduló körül "robbantott" a jenhitel, hasonló intézkedés segített ahhoz, hogy az ügyfelek 2004-re a jenhiteleiket svájci frankra váltsák, jelenleg a jen részaránya a banki portfolión belül nem haladja meg az egy százalékot.

A devizahitelezési korlátozás lehetősége az Erste Bank vezérigazgatójának, Andreas Treichlnek a romániai Ziarul Financial üzleti lapnak adott interjúban merült fel. A bankvezér felvetette: a kötelező jegybanki tartalék rátáját Romániában a devizák esetében 90 százalékra növeljék, a lej esetében ugyanakkor akár nullára is levihető ez a szint.

Treichl reményei szerint sikerül megszerezni a többi bank támogatását. Mint elmondta: Mugur Isarescu és Simor András jegybankelnökökkel beszélve úgy érezte: reális az esély, hogy ezen a téren fél éven belül sor kerüljön valamilyen intézkedésre.

Lapunk érdeklődésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem kommentálta Treichl "magánbeszélgetését". Világosnak tűnt azonban, hogy az MNB elegendőnek tartja a pénzügyi felügyelettel együtt a jenhitelezésre vonatkozó (Napi, 2008. február 18.), tulajdonképpen a bankok önkorlátozására számító állásfoglalását.

Piaci információink szerint az Erste - legalábbis Magyarországon - nem számíthat a többi bank támogatására. A többség szerint ugyanis a hitelintézet speciális problémájáról van szó: kihelyezéseit túl nagy arányban kénytelen a bank külső forrásból fedezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK