Korlátozzák a pénzbehajtást

A körbetartozásoktól szenvedő kis- és középvállalkozások még nem fedezték fel maguknak az elektronikus fizetési meghagyást, bár akadt már tavaly néhány cég, amely milliárdokat akart behajtani ilyen formában - írta a gazdasag.hu. Március közepétől 400 milliós eljárási limit lép életbe.
NAPI, 2012. január 5. csütörtök, 15:29
Fotó: Napi.hu

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elektronikus rendszerében a tavaly nyár eleji indulás óta több mint 700 ezer fizetési meghagyásos eljárást (fmh) kezdeményeztek, és ezek kapcsán minden ötödik ügyben indult végrehajtás, vagyis az adósok többsége nem mond ellent, inkább önként teljesít. Az eljárásokat továbbra is nagyrészt közüzemi szolgáltatók, telekommunikációs vállalatok és parkolási társaságok indítják - tájékoztatta Gazdaság.hu hírügynökséget Tóth Ádám, a MOKK elnöke. Az átlagos tartozás 15-30 ezer forint, de jellemzően elenyésző összegekre is kérik, akár már kétezer forintra. Ez megfelel a jogalkotói szándéknak, hiszen a cél a közjegyzői fizetési meghagyásos rendszerrel az volt, hogy kis összegű pénzkövetelésekkel ne terheljék a bíróságokat.

Márciusban plafont szabnak a fizetési meghagyásnak

Az eddigi csúcs egyébként 15 milliárd forintos követelés, de volt példa egymilliárdosra is. A jogszabályok szerint tavaly még volt lehetőség akár ilyen nagy összegre is fizetési meghagyást kérni, mert a törvény nem szabott meg felső határt, csak a közjegyzőnek fizetendő díjra, ami jelenleg 300 ezer forint. Ezek a rekord összegek ugyanakkor már meghaladták a közjegyzők által vállalható felelősség szintjét a kamara szerint, ezért az igazságügyi tárca javaslatukra felső plafont határozott meg: 400 millió forint lesz a határ, és a szabályozás március 15-én lép hatályba.

A körbetartozással bajlódó kis- és középvállalkozások továbbra sem fedezték fel tehát az elektronikus fizetési meghagyást, de a MOKK elnöke szerint népszerű lesz a körükben is, amint ismertebbé válik az új eljárás, mert gyorsabb az ügyintézési határidő és az alacsonyabbak a költségek, mint a peres eljárás esetében.

A posta lassítja az eljárást - sok a kézbesítési gond

A rendszer megbízhatóan és gyorsan működik, egyetlen lassító tényező van a folyamatban: a posta. A közjegyzőknek rengeteg kézbesítési problémával kell megküzdeniük, a tértivevényeknek az esetek 5 százalékában nyoma vész, ilyenkor a posta költségét újra ki kell fizetni. Gyakran előfordul az is, hogy nem a címzett, hanem helyette valaki más veszi át a levelet, így nem érvényes a meghagyás. A közjegyzők részéről ezért nagy lenne az igény egy alternatív postai szolgáltatóra, amely nagyobb pontossággal vállalná az iratok kézbesítését.

Így lehet fizetési meghagyást kezdeményezni

A fizetési meghagyáshoz jogi személyeknek, illetve az azzal megbízott ügyvédeknek, jogtanácsosoknak elektronikusan kell benyújtani egy kérelmet a MOKK-hoz, amit a rendszer automatikusan kioszt egy közjegyzőnek. Nem szűnt meg a papíralapú fizetési meghagyási kérelem sem, a magánszemélyek postázhatják, vagy jegyzőkönyvbe mondhatják bármelyik közjegyzőnél.

Egymillió forintot nem meghaladó lejárt követelés esetében kizárólag a közjegyzőkön keresztül lehet intézni a fizetési meghagyást, más esetben a peres eljárás is választható. A közjegyzők a kérelem jogosságát nem vizsgálják, három napon belül - papíralapú vagy szóbeli bejelentésnél 15 napon belül - kibocsátják a fizetési meghagyást. Amennyiben a címzett átveszi az erről szóló tértivevényes levelet, tizenöt napja marad arra, hogy ellentmondjon - ilyen esetben az ügy átalakul perré.

Amennyiben nem érkezik reakció, a fizetési meghagyás 3-4 héten belül jogerőre emelkedik, és a közjegyzők végrehajtási záradékkal látják el, így az ügyfél olyan okiratot kap, amihez korábban hosszú hónapokig vagy évekig elhúzódó perek végén juthatott hozzá: feljogosítja a végrehajtót a jóváhagyott követelés érvényesítésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK