Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyetlen cégnek adná a jövőben a hazai hulladékkezelést a kormány - derül ki egy a parlamentben tegnap éjfélkor benyújtott csomagtervezetből a Népszava cikke szerint. A benyújtóként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, előadóként Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter jegyezte anyag szerint a kormány egységes koncessziós pályázatot írna ki a hulladékok országos beszedésére, kezelésére, a betét- és visszaváltási rendszer kialakítására, működtetésére. A leendő nyertes tulajdonviszonyai kapcsán nem élnek kikötésekkel.

A koncessziót elnyerő cég jogosult lenne az országos szemétdíjakra, a hulladékkezeléssel kapcsolatos egyéb, hatóságilag megállapított tarifákon számlázott bevételekre és az általa eladott hulladék ellenértékére. Ha az "állam" úgy ítéli meg, hogy bevételei nem fedezik a cég méltányolható költségeit, a különbséget évente szintén megtérítik a számára. (Igaz, a cég koncessziós díjat is fizet.) "Esetleges extraprofitjukat" viszont csak hat évente kérnék vissza tőlük.

Elemzők szerint az új tervvel a Fidesz-kormány sutba vágja 2012 óta követett hulladékgazdálkodási elveit, beleértve a - többek által az ágazat ámokfutójaként emlegetett - kukaholdingot is. 2012-től kezdve a hulladékszállításból kivásárolták a - zömmel külföldi - magántulajdonosokat, az önkormányzatokat megfosztották díjmegállapítási joguktól, a tarifákat befagyasztották és hét éve tizedével csökkentették.

A kukaholding négy évvel ezelőtti közbeiktatása óta a települési hulladékszállítók jó része a csőd szélére került, így többük felhagyni kényszerült a tevékenységgel. Bár a terv egyfajta magánosítási fordulat, az Orbán-féle államberendezkedés sajátosságai ismeretében sokak szerint inkább arra utal, hogy kormányfő-közeli üzleti körök szemet vetettek a hazai hulladékpénzekre.