Kormánysegítségre várnak a magyar sörfőzdék

A multinacionális sörgyártók által kötött kereskedelmi szerződések elleni fellépésben és célzott pályázati források megnyitásában várnak segítséget a kormánytól a kisüzemi sörfőzdék.
Domokos Erika, 2017. június 2. péntek, 20:39
Fotó: Napi.hu

Komplex segítséget várnak a kormánytól. Egyrészt műszaki-technológiai fejlesztésekhez szeretnének kapni ahhoz hasonló segítséget, mint amilyet korábban a borászok és a pálinka előállítók kaptak. Ebből bővítenék, korszerűsítenék, az eddigi garázsműhelyekből ipari környezetbe telepítenék a termelő egységeket - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke az MTI-nek.

A multinacionális sörgyártók piackorlátozó szerződései ellen is fel kell lépni, amelyek Gyenge Zsolt szerint mind a magyar, mind az uniós jogszabályokkal szembemennek, és lehetetlenné teszik a kisüzemi főzdék termékeinek piacra jutását.

A magyarországi főzdék közel 300 különböző fajta sört állítanak elő. Tavaly 57 ezer hektolitert gyártottak, piaci részesedésük 1 százalék alatti - ismertette a 43 kisüzemi sörfőzdét tömörítő érdekvédő szervezet elnöke, aki azt prognosztizálja, hogy idén elérik az 1 százalékot.

A kisüzemek hektoliterre vetítve több munkatársat foglalkoztatnak, mint egy multinacionális gyártó, átlagosan 10-16 embert foglalkoztatnak, így körülbelül ezer embernek ad munkát a 60-65 magyarországi főzde. A logisztikában további körülbelül ötszázan dolgoznak - mondta Gyenge Zsolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2017.06.03 07:24

Felháborító, hogy a piagyártást támogatja az állam a népből kinyúzott pénzből.
Milyen alapon kap ingyenpénzt egy vállalkozás, főleg olyan, amely káros, szemben más vállalkozókkal.
Asztalost, lakatost, autószerelőt, kőművest, satöbbi, azt miért nem támogatják?
Zacher doctor szerint az alkohol károsabb a drognál, erre azt támogatja az állam?
Akinek nem megy a piaforgalom, hagyja abba, és menjen el operátornak, úgyis hiány van belőlük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html