Környezetkímélő Audi/VW motorokra ad hatmilliárdot a kormány

A kormány 6 milliárd forinttal támogatja az Audi győri motorgyárának újabb 32 milliárd forintos fejlesztését - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerződés aláírásán.
MTI, 2015. október 19. hétfő, 10:51
Fotó: Napi.hu

A politikus szerint az Audi motorgyárának fejlesztése azt eredményezi, hogy minden eddiginél környezetkímélőbb és alacsonyabb fogyasztású motorokat gyártanak, a beruházással 380 új munkahely jön létre a győri motorgyárban.

A magyar autóipari beruházások nemcsak azért fontosak, mert munkahelyeket teremtenek, hanem mert magas színvonalú termékeket állítanak elő, hozzájárulnak az exporthoz, a versenyképesség fenntartásához szükséges magas színvonalú szakemberképzéshez, illetve beszállítási lehetőséget adnak a magyar kis- és középvállalkozásoknak.

Az Audiban zajló fejlesztésekről Szijjártó elmondta: májusban adták át az új motorfejlesztő központot, júliusban jelentették be a felsőoktatási ipari és egyetemi központ létrehozását Győrben, szeptemberben a második logisztikai csarnokot avatták.

Az Audi a gazdaság zászlóshajó, tavaly mintegy 2 millió motort állított elő, 2015 első felében növelték a termelést, és a remények szerint ez év végén újabb motorgyártási rekordot ünnepelhet az Audi győri gyára - jelentette ki a miniszter. Szijjártó szerint helyes, hogy a magyar gazdaság ilyen mértékben alapoz az autóiparra, ám az autóipari fejlesztések mellett a beruházások ösztönzésével más területeket is fejleszteni kell.

A Volkswagen-csoport vezetője levélben tájékoztatott a kialakult helyzetről - mondta Szijjártó. Szavai szerint a VW-csoport bírja Magyarország támogatását, és a magyar kormány továbbra is a lehető leghatékonyabb együttműködésre törekszik a csoport magyarországi zászlóshajójával, az Audival.

Peter Kössler, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető elnöke elmondta, a cég részt vesz a motorok és járművek fejlesztésében, és ez fontos helyet biztosít számukra a VW-konszernen belül. Eddig 7,4 milliárd eurót fektettek be a cég 1993-as alapítása óta Győrben, 2015 első félévében 235 millió euró beruházást hajtottak végre, a mostani támogatási forrásokat pedig a következő években arra fordítják, hogy a motorgyártásban továbbra is előmozdítsák a technológiai kutatást. Az ügyvezető elnök szerint Magyarország a legvonzóbb termelő ország Közép- és Kelet-Európában, amihez a magyar kormány kedvező feltételrendszert teremt.

HOZZÁSZÓLÁSOK