Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KSH-nak az egyéni vállalkozások nyilvántartásával összekötött gazdasági szervezetek regiszterében napi szinten nyomon követhető, hogy hány vállalkozó döntött tevékenységének szüneteltetése mellett. A fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében tett intézkedések hatására a szüneteltetések száma 2020 márciusának második felében már jelentősen nőtt, április 1-jére pedig hatalmas ugrást tapasztaltak - írta jelentésében a KSH.

Ötszörösére nőtt a szüneteltetések száma

Január 1. és május 1. között több mint ötszörösére nőtt a szüneteltetők száma az előző év azonos időszakához képest, idén ugyanis összesen 61 ezren, ezen belül március 1. óta 49 ezren döntöttek a szüneteltetés mellett.

KSH
Kép: Egyéni vállalkozók bejelentése tevékenységük szüneteltetéséről.

A veszélyhelyzet a különböző tevékenységeket végzőket eltérően érinti. Számos területen a vállalkozók digitálisan folytatni tudják munkájukat (például nyelvoktatás), viszont a személyes kontaktust igénylő szolgáltatások esetében látszik, hogy az egyéni vállalkozók közül többen felfüggesztették a tevékenységüket. A legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordul elő, arányaiban viszont leginkább a járművezető-oktatókat érintette - állapította meg a KSH.

Kép: KSH

Vissza kell menni dolgozni, 9 ezren már léptek

A tevékenység folytatásának engedélyezését ugyanakkor a szüneteltetés után ismételten lehet igényelni. Jelenleg még nem ez a jellemző, de előfordul. Január 1. és május 1. között mintegy 12 ezer egyéni vállalkozó döntött úgy, hogy a szüneteltetés helyett folytatja tevékenységét, közülük 8,7 ezren március óta hozták meg döntésüket - írta jelentésében a KSH.

Május 3-i adatok szerint az 540 ezer egyéni vállalkozó közül jelenleg 113 ezer szünetelteti a tevékenységét - közülük 44,5 ezer fő március 1-jétől.