Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre több cég dönt úgy, hogy a járványhelyzet enyhülésével arra utasítja a dolgozóit, hogy térjenek vissza az irodájukba. Éppen ezért jelent kockázatot, ha valaki betegen megy dolgozni, akkor az általa kilélegzett fertőző részecskék mindenkit elérnek az irodában, bármennyire is távol ülnek egymástól. Egy kínai étteremben éppen azért fertőzhetett meg a koronavírus kilenc, egymástól távol ülő embert, mert a helyiségben - mint a legtöbb irodában - légkondícionáló-berendezés működött. Magyarországon az újranyitáskor az éttermeknek meg is tiltották, hogy ezeket az eszközöket használják, viszont az irodákra a törvényi szigor nem vonatkozik.

Márpedig ez jelentős kockázatot jelent - a témát részletesen körüljáró G7 cikke szerint -, ugyanis itthon sok esetben hiába figyelnek a dolgozók közötti védőtávolság kijelölésére, ha megy a levegőkeringetés. Akár az is előfordulhat, hogy a nagyobb létesítményekben - irodaházakban, bevásárlóközpontok helyiségeiben -, hogy a vírus úgy terjedhet el, hogy különböző szobák között a szellőztetőrendszert megjárva jut el egy fertőzöttől egy egészséges emberig.

A gyártók és az üzemeltetők különböző tanácsokat kaptak: például a berendezések mellett legyen folyamatos a szellőztetés, vagy hogy a gépek kevesebb beltéri levegőt szívjanak fel és a kültérit használják inkább, még akkor is, ha ez amúgy jelentősebb áramigénnyel jár és a hőmérséklet is kevésbé hűthető.

A kizárólag a benti levegő keringetésére alkalmas berendezések azonban kockázatot jelentenek. Sajnos a vírus és az azt hordozó részecskék mérete túl kicsi ahhoz, hogy a légkondicionálókban jellemzően használt szűrők megfogják őket, tehát a légkeringetést végző gépek használata legfeljebb az egyszemélyes irodákban biztonságos. Persze akadnak olyan filterek is, amelyek csökkentik a levegőben lévő vírusok számát, teljes fertőtlenítést azonban ezektől sem várhatunk - írja a portál.