Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mostanában azzal a történettel hívják fel ezek a csalók az idős embereket, hogy az unokájuk megfertőződött a vírussal, ezért pénzre van szükségük. Ezt keverik egy másik - mostanában népszerű - csalási módszerrel, amikor vírusteszteket kínálnak a hiszékeny embereknek - magyarázta Garamvölgyi.

Az "aktualizált legendán", vagyis a csalók háttértörténetén kívül minden úgy zajlik, mint eddig, vagyis valakit elküldenek a kicsalt pénzért, így károsítják meg az időseket - tette hozzá a bűnmegelőzési szerv vezetője.

Felhívta a figyelmet arra, hogy minden esetben jelenteni kell a csalók kísérletét is, hiszen a rendőrök fontos információkhoz juthatnak a laikusok számára lényegtelen részletekből. Ilyen például, hogy a telefonba milyen háttérzajok szűrődtek be.

Az elmúlt időszakban az interneten is több átverés terjed a koronavírus miatti járványhelyzetet kihasználva. Fokozottan figyeljen, hogy milyen leveleket, weboldalakat nyit meg. Részletek ebben a cikkben:

 

Veszélyesek a koronavírus-fertőzéseket mutató térképek - figyelmeztet a magyar titkosszolgálat

A koronavírus terjedését reprezentáló online térképek is terjeszthetnek káros kódokat, amik a számítógépről lophatnak adatokat - figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete. A Reason Cybersecurity friss tanulmányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus terjedését bemutató térképekre is felfigyeltek a kiberbűnözők.