Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az éttermek forgalma az utóbbi hetekben a koronavírus-járványnak és a korlátozó intézkedéseknek köszönhetően drasztikusan csökkent. A szinte teljesen megszűnő helyben fogyasztás miatt az ételek házhoz szállítása az éttermek számára ma már nem csak jelentős, de kizárólagos bevételi forrást jelent.

Az éttermi szektorban ugyanakkor magasak az állandó költségek - az előállításhoz szükséges alapanyagok, a dolgozók bére és a bérleti díjak, mind folyamatosan fizetendő összegek. Ráadásul az erőteljesen csökkenő vendégforgalom és a várhatóan lassan visszaálló kereslet nemcsak jelenleg, hanem a közép- és hosszú távon is az éttermek fennmaradását veszélyeztetik. Több ezer magyar vállalkozás kerülhet ezáltal csőd közeli helyzetbe.

Ráadásul az érintésmentes ételkiszállítás hozzájárul a felelős társadalmi izolációra irányuló törekvésekhez.

A jelenleg hatályos áfa-törvény azonban különbséget tesz a helyben elfogyasztott és az elvitellel értékesített ételek között. Emiatt írt a Wolt ételszállító cég Varga Mihály pénzügyminiszternek levelet, amelyben az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek áfa-tartalmát a jelenleg érvényes 27 százalékról, a helyben elfogyasztott ételeknél alkalmazott 5 százalékra csökkentse.

A levél aláírásához csatlakozott a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, valamint 500 étterem tulajdonosa is, akik így mintegy 2500 fő munkavállaló érdekeinek képviseletében kérik a kormány segítségét - olvasható a Wolt közleményében.