Itt vannak az új biztosítások a koronavírusra

A magán egészségügyi szolgáltatók kisebb kapacitással, de még működnek, a biztosítók így tudják megszervezni a beteg ügyfeleik ellátását. A betegek is félnek, a szolgáltatók is óvatosak, ezért egyre több a videós betegfogadás. A biztosítók közben sorra dobják piacra a járvánnyal kapcsolatos szolgáltatásaikat.
Herman Bernadett, 2020. április 29. szerda, 07:04
Fotó: Napi.hu

A biztosítóknak is problémát okozhatnak a kormány egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó rendelkezései. Magyarországon több cég is kínál úgynevezett szolgáltatás alapú egészségbiztosítást, amellyel azt vállalja, hogy a biztosítási díjért cserébe megszervezi a beteg ellátását. A díj elég borsos is lehet, évente akár több százezer forint, ezért cserébe viszont az ügyfél gyorsan kap időpontot a szakorvosnál, és a várólistákat is megússza.

Csökkentek a kapacitások

A koronavírus-járvány azonban nem várt nehézségeket hozott ezen a fronton is. Az NN-nél például a kórházi hotelszolgáltatás esetében a fekvőbeteg-ellátás határozatlan ideig szünetel, a cég ehelyett pénzbeli szolgáltatást nyújt az ügyfelek részére.

A CIG Pannóniánál úgy tapasztalják a jelenlegi járványügyi helyzetben az ellátást végző szolgáltatók kapacitása óráról órára változik, van, ahol szűkül, s van, ahol a helyzethez alkalmazkodva újra nyitnak szakmákat. Bár az ügyfelek igényei is csökkentek, de az ellátásszervezésben a szűkülő szolgáltatói kapacitások és a kormányrendelkezések miatt fennakadások elképzelhetők - mondták lapunknak.

"A magánegészségügyi szolgáltatók igyekeznek a lehetőségekhez képest a legtöbb ponton szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek. Természetesen az állami előírásokat nekik is be kell tartani. Így például a 65 évnél idősebb orvosok magánellátásban sem találkozhatnak beteggel" - tették ehhez hozzá az Uniqánál.

A betegek döntő részénél azért sikerül elintézni az orvosi ellátást. "A magánellátások szervezése nem állt le, a velünk szerződésben álló egészségügyi magánintézmények, orvosok többsége nyújt még ellátást, jóllehet a jelenlegi helyzetre tekintettel a kapacitások átmenetileg átalakultak, illetve csökkentek némileg, és az ügyfelek esetleges félelme is hozzájárul, hogy összességében kevesebb ellátásszervezés történik" - mondják a Groupama szakértői.

Szerencsére az ügyfél is kevesebb

Szinte minden biztosító arról számolt be, az egészségbiztosítással rendelkező ügyfelek a járvány kitörése óta ritkábban fordulnak hozzájuk, hogy szervezzenek nekik orvosi ellátást. Ahogy az állami rendszerben, úgy a magánban is igyekeznek elkerülni az orvoslátogatást, a várótermeket, nehogy ott fertőződjenek meg az új koronavírussal. "A csökkenő szolgáltatási kapacitást ellensúlyozza a csökkenő ügyféligény. A szolgáltatás egy része pedig eltolódott a személyes konzultációról a telefonos konzultációra" - mondják az Allianz szakértői.

Hasonló a helyzet az NN-nél. Az egészségügyi szolgáltatói kapacitás a körülmények miatt ugyan szűkült, ezzel párhuzamosan azonban az ügyfélmegkeresések száma is csökkent, így a korlátozott szolgáltatói kapacitás mellett is elegendő kapacitás áll rendelkezésre az ügyfelek maradéktalan ellátására.

Óvatosak az intézmények

Maguk az egészségügyi intézmények is óvatosabbak. "Vannak még magánszolgáltatók, amelyek változatlanul fogadnak betegeket, elsősorban a sürgősebb eseteket, de ehhez gyakran telefonon előszűrést végeznek, elkerülendő a fertőzött beteggel történő felkészületlen találkozást. Emellett egyre több szolgáltató készül a heteken belüli újranyitásra." - mondja Zsolnai Gábor, az Union egészségbiztosítási vezetője.

A Generalinál azt látják, bár számos magánklinika továbbra is működik, a magánegészségügyi intézmények is rendelkeznek saját, a koronavírussal kapcsolatos eljárásrenddel. Ennek eredményeként bizonyos ellátástípusok valóban nem érhetők el a hagyományos módon, ám folyamatosan új szolgáltatási lehetőségek nyílnak meg.

Több biztosító is azt nyilatkozta, egyre több a távkonzultáció, amely során telefonon, videóchaten keresztül segítenek az orvosok a hozzájuk forduló betegeknek. Ily módon lehet például receptet felíratni, kontroll vizsgálatokat végezni, vagy megbeszélni, hogy a lelet alapján mit is mutatott ki egy-egy vizsgálat.

Mindegyik biztosító leszögezte, a biztosításaik érvényesek akkor is, ha koronavírus-fertőzést kap az ügyfél, és ellátásra szorul. Akinek olyan biztosítása van, amely például kórházi napi térítést fizet, az megkapja ezt a pénzt, ha a vírus miatt kell kórházba feküdnie. A keresőképtelenség esetén fizető biztosítások is fizetnek a táppénzes időszakra, és a kockázati életbiztosítások is térítenek, ha a fertőzés végzetessé válik. Az egyetlen kivétel, amikor a biztosítások általában nem fizetnek, az a hatósági házikarantén időszaka.

Jönnek a Covid-19 termékek

Sőt egyre több biztosító nyújt speciális szolgáltatásokat kifejezetten a koronavírussal kapcsolatban. Ezen a téren az NN a kórházi napi térítést nyújtó kiegészítő biztosításaikkal áll ügyfeleik rendelkezésére, amiben a következő napokban terveznek egy fontos módosítást bejelenteni, amellyel a Covid-19 kapcsán jelentős támogatást szeretnének biztosítani ügyfeleik számára.

Az Union és a Generali a magánúton végzett tesztelés költségeibe száll be, előbbi cég a szűrőcsomagokkal rendelkező ügyfelek számára egyszeri 10 ezer forintig megtéríti a Covid-19 szűrések díját, utóbbi 15 ezer forintot fizet a teszt árából.

A Generalinál április 16-tól két új, a járványhoz kapcsolódó kockázatra is megköthető a Generali Pajzs munkáltatói élet-, egészség- és balesetbiztosítás. Ha a cégvezető igényli a biztosítást a munkavállalóira, akkor a biztosító fedezetet nyújt a Covid-19 vírusfertőzéssel diagnosztizált munkavállalók részére. A munkavállaló Covid-19 vírusfertőzése miatti kórházi ellátása esetén a kórházban töltött 8. naptól a biztosító a szerződésben vállalt biztosítási összeg alapján kórházi napi térítést nyújt, ha pedig a beteg intenzív osztályra kerül, akkor az ott töltött napokra a biztosítási összeg 200 százaléka lesz a szolgáltatás.

A másik új kockázati elem a lábadozás heteire fókuszál: a Covid-19 vírusfertőzése miatti kórházi ellátást követő keresőképtelenség időszaka alatt, de legfeljebb 14 napig a biztosító téríti az egészségügyi ellátóhelyről való hazaszállítás, a kontrollvizsgálatok miatt felmerülő utazások, de például a gyermekfelügyelet és a házhoz rendelt ételek szállításának költségére vonatkozóan kiállított számlák összegét is. Mindkét kiegészítő kockázat esetén meghatározott időre, 10 hónapra köthető kollektív munkáltatói szerződés, munkavállalónként havi pár száz forintos díjjal.

A Groupama jelenleg két kockázati életbiztosítását is olyan kiegészítő biztosítással kínálja - többlet díj fizetése nélkül - amely a biztosított pozitív koronavírus tesztje miatti, orvosilag indokolt, 24 órát meghaladó kórházi tartózkodása esetén egyszeri összeget fizet ki kórházi többletszolgáltatásként.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.04.29 09:30

Elég szomorú, hogy az ország fokozatosan a kettős egészségbiztosítás eldorádójává válik. Az üzleti biztosítók ügyfelei a társadalombiztosítás keretében is jogosultak ugyanazon szolgáltatásokra. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha a magánszolgáltatásban van rá kapacitás, semmi akadálya nincs annak, hogy az állami ellátás keretében is megkaphassa valaki ugyanazt a szolgáltatást. Ráadásul sok esetben ugyanaz az orvos az ellátó, nem egy esetben ugyanazon rendelőben, ugyanazon rendelési időben. És nagyon sok esetben kettős finanszírozással, amikor a szükséges beavatkozásért egyaránt fizet az üzleti és az állami egészségbiztosító is. Néha-néha harmadikként némi hálapénz, csak úgy megszokásból, mivel ugyanarról az orvosról van szó, akinél ez az állami rendelésénél természetes, , még ki is egészíti a kettős finanszírozást. A gyógyszerről, egyéb eszközökről nem is beszélve, annak az állami finanszírozási részét, bónusz üzleti szolgáltatásként, az üzleti biztosítottak is mindenféleképpen igénybe veszik. Igaz az EESZT kötelező alkalmazása ezt kiszűrhetné, de ezzel még senki sem foglalkozik. A problémára úgy tűnik, csak az egységes számlázás jelenthetne megoldást, ugyanúgy az állami, mint a magánellátás keretében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html