Koronavírus: újabb intézkedést vezetett be a Budapest Airport

A Budapest Airport megkezdte a schengeni határánál belépésre jelentkező iráni állampolgárok egészségügyi szűrését a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Jelenleg a Kínából, Észak-Olaszországból és Dél-Koreából közvetlen járattal érkező, illetve a magyar schengeni határt átlépő iráni állampolgárok testhőmérséklet-mérését végzik a repülőtéren - írják közleményükben.
Szász Péter, 2020. február 27. csütörtök, 18:23
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Budapest és Irán között nincs közvetlen repülőjárat, az iráni állampolgárok testhőmérsékletét az útlevélellenőrzéssel egy időben végzik el az erre a feladatra kijelölt szakemberek. Az iráni utasok esetében a testhőmérséklet mérés manuálisan, kézi lázmérővel történik, még a Magyarországra történő belépés előtt. Amennyiben az utas testhőmérséklete meghaladja a határértéket (38°C), az utast az erre kijelölt izolációs helyiségben elkülönítik, majd a mentőszolgálat az erre felkészült egészségügyi intézetbe szállítja.

A repülőtér Kényszerhelyzeti Készültség szolgálata ezt követően fertőtleníti a légijárművet és azon helyiségeket, ahol az érintett utas megfordult.

Korábbi rendelkezések értelmében január 31. óta a közvetlen járattal Kínából érkező, február 23. óta a közvetlen járattal Észak-Olaszországból érkező, február 26. óta pedig a közvetlen járattal Dél-Koreából (Szöulból) érkező utasokon végeznek testhőmérséklet mérést a Liszt Ferenc Repülőtéren.

Az intézkedések elrendelése óta 30 légijárat 3366 utasa és 236 fő személyzet esett át hőmérős szűrésen. Eddig egy kínai utasnál mértek hatérérték feletti testhőmérsékletet, a további vizsgálatok viszont koronavírust nem mutattak ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK