Koronavírus: még egy egészségügyi terület, amely kimaradt a jutalomosztásból

A gyógyászati segédeszközöket forgalmazó szaküzletek dolgozói kimaradtak az 500 ezer forintos egészségügyi jutalomból, pedig egy 1997-es törvény szerint ők is egészségügyi dolgozók - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöke, Margitai Barnabás.
Szepesi Anita, 2020. június 18. csütörtök, 10:50
Fotó: Getty Images

Orbán Viktor április 3-án jelentette be a miniszterelnök, hogy az egészségügyben dolgozók számíthatnak júniustól az egyszeri, 500 ezer forintos juttatásra. Az egészségügyi dolgozók jogállását az 1997-es 154. törvény szabályozza, ebben pontosan benne van, hogy ki számít egészségügyi dolgozónak, s most nem lenne helye a megkülönböztetésnek - mondta a terület szakmai szövetségének elnöke az InfoRádiónak.

A karanténidőszak alatt drasztikusan esett a szektor forgalma, de az ágazat kimaradt a kormány a gazdasági mentőcsomagjából, sok vállalkozás felélte a tartalékait, a boltok jellegüktől vagy a terméktípusoktól függően vagy bezártak, vagy nagyon minimális szolgáltatás nyújtására voltak képesek, ezért is jól jönne a kiegészítés - magyarázta Margitai Barnabás.

A gyengülő forint tovább rontott a jellemzően importra épülő ágazat helyzetén, az állami eszköztámogatást még akkor rögzítették, amikor 240 forint volt az euró árfolyama, most a válság legmélyebb időszakában volt 367 forint, a plusz költségeket pedig a vállalkozóknak kellett kigazdálkodniuk - tette hozzá a szövetség elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.06.18 12:32

Lehet, hogy ők is egészségügyi dolgozók, de ezek nem kerültek olyan kapcsolatba betegekkel mint pl. az ápolók orvosok.
Milyen üzenet lenne ez az első vonalban dolgozókkal szemben akik közvetlen veszélyben dolgoztak, ha a gyógyászati segédeszközöket forgalmazók is kapnának jutalmat.
Teljesen leértékelné az első vonalban dolgozók munkáját, megbecsülését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html