Koronavírus: új magyar gyógyszert engedélyeztek a kezelésre

Új, az Egis gyógyszergyártó vállalat által előállított, favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszert engedélyezett a koronavírus kezelésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - közölte az intézet szombaton az MTI-vel.
Domokos Erika, 2020. december 19. szombat, 18:00
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán - A kép illusztráció.

A gyógyszert várhatóan január közepétől használhatják a koronavírusos betegek kezelése során, a készítményt az állami egészségügyi tartalék kezeli és juttatja el az egészségügyi szolgáltatókhoz.

Az Egis gyógyszergyártó vállalat áprilisban indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszerfejlesztését, amelynek eredményeként az OGYÉI pénteken engedélyezte a készítmény magyarországi alkalmazását. Az OGYÉI az Egis favipiravir-tartalmú készítményeinek elbírálását soron kívül, gyorsított eljárásban végezte el. A hatóság az engedélyezési dokumentáció áttekintését követően döntött a készítmény hazai engedélyezéséről - közölte az OGYÉI.

Az intézet prioritásként tekint a koronavírus kezelésében alkalmazott, valamint a Covid-fertőzés megelőzésére szolgáló készítményekkel kapcsolatos feladatai ellátására. "Az utóbbi hónapokban soha nem látott ütemben kezdődtek meg és zajlottak a koronavírusos betegeknél alkalmazható szerekkel összefüggő fejlesztések mind hazánkban, mind más országokban."

Az OGYÉI az Egis gyógyszerének fejlesztési folyamatát is többszörös tanácsadással segítette az engedélyezési folyamat során, amelynek célja az volt, hogy mielőbb forgalomba kerülhessen és eljuthasson a magyar betegekhez a megfelelő minőségű gyógyszer. Ezt a támogatást az OGYÉI minden magyar gyártónak biztosítja - közölte az MTI szerint az intézet.

Az OGYÉI a gyorsított eljárásban sem enged a szigorú minőségi követelményekből. A gyógyszerbiztonság tekintetében a magyar gyakorlat világszínvonalú, az OGYÉI fő célja, hogy a piacra csak megfelelő minőségű gyógyszerek kerülhessenek.

Az intézet számára kiemelten fontos a koronavírussal összefüggő fejlesztések támogatása, így - az Európai Gyógyszerügynökséghez hasonlóan - már a járvány első hulláma óta teljes mértékben elengedi a Covid-19 fertőzés megelőzését, vagy annak kezelését célzó gyógyszert vagy vakcinát fejlesztők számára a tudományos tanácsadási díjakat, valamint továbbra is kiemelten kezeli a koronavírus kezelésével kapcsolatos beadványokat annak érdekében, hogy a magyar lakosság számára biztosítható legyen a legmagasabb szintű ellátás.

A favipiravir a remdesivir után a második olyan gyógyszer, amelyet Covid-terápiában használnak és hazai használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott - közölte az intézet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sylwol, 2020.12.19 23:19

Hazugság mint maga a kormány, ez egy régi japán influenza gyógyszer amit az oroszok most kicsit felkavartak, a nyugati országokban tilos, mert az ujszülöttek deformalitással születnek( kéz láb nélkül) ez kell a magyar államnak, mindenki informálódjon., megint OV nek és bandájának jó nyereség lesz és emberek nyomoritása, Szemét egy banda ,, Ébresztő emberek !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2020.12.19 21:32

Nem értem ! Az ENSZ egészségügyi szervezete a WHO, csak nem egy gittegylet !? Olvasható a WHO közleménye
a kolomp vezéreltek számára is,hogy ez a készítmény nem igazán bizonyult eddig hatásosnak a Covid ellen !
Bástya elvtárs és magyar narancs köztünk jár ? Persze az lenne a jó,ha végre lenne egy hatékony vakcinánk
a Covid ellen, aminek ampullája nem kerülne 12 18 dollárba , mint az amerikai oltások ! Az angol készítmény ára 2 dollár alatt van , mint az kiderült a belga szakminiszter elszólásából !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html