Koronavírus: a kormányra várnak a szeszfőzdék

A jelenlegi járványveszély miatt számottevően megnőtt a kereslet a kézfertőtlenítők iránt, amelyek egyik alapanyaga a tiszta szesz, ami hiánycikk - a WHO által ajánlott kézfertőtlenítő recept pedig 70 százalékos alkoholtartalmat ír elő.
Domokos László, 2020. április 5. vasárnap, 13:56
Fotó: Shutterstock

Magyarországon a NAV 2018-as adatai alapján több, mint 20 ezer, magánfőzők által bejelentett lepárlóberendezést tart nyilván az adóhatóság, amelynek csak kis része, 7 ezer körüli van használatban. Ezek az eszközök alkalmasak tiszta szesz előállítására.

A vállalkozások átállnának ugyan a hiánycikknek számító tiszta szesz hazai gyártására, annak jövedéki adója azonban annyira magas, hogy a működő pálinkafőzők számára nem éri meg az előállítása, mivel a fertőtlenítőket gyártó cégek ezen az áron nem tudják megvásárolni és készítményeik árába azt beépíteni - mondta Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a Bama.hu-nak.

A veszélyhelyzet idejére javasoljuk a jövedéki adóról szóló rendelkezések megváltoztatását, miszerint a kézfertőtlenítő alapanyagként előállított tiszta szesz kerüljön ki a jövedéki adó köréből vagy jelentős mértékben csökkenjen az adó mértéke - fogalmazott a főtitkár. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szerint a NAV által lefoglalt szeszes italok, tiszta szesszé történő alakítást követően, szintén alkalmasak lehetnek kézfertőtlenítő alapanyagnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2020.04.05 20:56

Nos kezdjük ott hogy a molos kézfertötlenítő ára kb a duplája literenként a denaturált szesznek tehát ez nekik zsírkasza.
Ugyebár a benzin 10% a ipari etanol így dögivel van tartálykocsikban etanol mindenfele óriási hegyekben. sehol a hiány tehát.

ez a házi lepárlós módszer meg igen gagy barkácsolós i ötletnek tünik.. Ennyi erővel Bandi bácsi is fözhet magának a pálink lepárlójában némi kierjeszett cukros vízből magának kézmosót...

De az igazán vegyészkedős kedvüek vesznek egy csomó denszesz egy üveg akkumlátorsavat ( azaz kénsavat) nomeg a gyógyszertárba hipermangánt, ezt összemixelik (ez szétoxidálja a büdösítésre használt piridin gyürüt) majd a pálesz lepárlóban átdesztilálják és már ott is a szép alkohol ( no ne idd meg mert marad benne kb 5% metilakohol ami gyilkos cucc) mondom csak erősen vegyészkedőseknek , de müködik napközis koromban csináltam :) !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html