Nem félnek, és pár kényelmetlenséget is szívesen vállalnak a vendégek annak érdekében, hogy újra étterembe járhassanak - derül ki több mint félezer ember válaszai alapján a Világevő nem reprezentatív közvélemény-kutatásán.

Eszerint a válaszadók kevesebb mint negyede (22,5 százalék) tervezi csökkenteni étterembe járási költségeit a kijárási korlátozások feloldása utána, 18 százalék még bizonytalan, de 59 százalék kifejezetten úgy nyilatkozott, hogy nem fog változtatni a szokásain. Ráadásul 35 százalék azt mondta, hogy kifejezetten az éttermek támogatásának céljával fog majd újra étterembe menni, de nagyon sok válaszadót motivál az is, ha új ételekkel és menükkel (37 százalék) ismerkedhet meg, a különleges koncepciókra is nagy a nyitottság (14 százalék). Esetleges kedvezményeket mindössze 8 százalék jelölt meg elsődleges motivációként, 6,5 százalékot pedig új helyek megismerése motiválna a legjobban.

Félelem a vírustól

Arra a kérdésre, miszerint mennyire tart attól, hogy étteremben elkapja a vírust, elenyésző arányban jelölték a nagyon erősent, a válaszadók döntő többsége (84 százalék) az ezzel kapcsolatos félelmét ötös skálán egytől háromig tette, a nagyobb félelmet jelölő négyes és ötös tartományba mindössze 16 százalék került. Ráadásul a válaszadók 42 százaléka egyáltalán nem tart ilyen veszélytől.

A vírus esetleges továbbadásának kockázatával kapcsolatban is hasonlóan optimistán vélekedtek a válaszadók.

Nem okoz különösebb veszélyérzetet a válaszadók számára az étterem személyzetével és berendezésével, egyéb ottani tárgyakkal való érintkezés sem, túlnyomó többségüknek nincsenek ezzel kapcsolatban aggályai.

Szintén nem különösebben aggódnak, de azért kicsit óvatosabbak a többi vendég, illetve a szellőztető-levegőztető berendezés kapcsán. Az étterembejárást hasonlóan alacsony kockázatúnak ítélik meg, mint az irodai, vagy egyéb munkahelyi munkavégzést, a tömegközlekedés használatát pedig ezekhez képest sokkal rizikósabbnak tekintik - állapította meg Jókuti András, a Világevő tulajdonosa.

A hivatalos szabályozásokon túli különleges óvintézkedések közül a vendégek által a leginkább megkívánt óvintézkedés, hogy a személyzet kesztyűviselet helyett inkább gyakori kézmosással gondoskodjon a higiéniáról. Ezt vélik kiemelkedően a legtöbben extrém fontosnak. Fontossági sorrendben a következő az asztalok közötti távolság és a különleges légtisztítás a válaszadók megítélése szerint. Csak ezeket követi a maszk, és kesztyűviselet és a lázmérés megkövetelése az éttermi személyzettől, amelyeknek erősen megoszlik a támogatottsága a nem fontos és nagyon fontos között.

Mire hajlandóak a vendégek?

A válaszadók a kölcsönös biztonság érdekében hajlandók vállalni rájuk vonatkozó különleges óvintézkedéseket is: a belépéskor és az asztalnál történő kézfertőtlenítés támogatása kiemelkedően magas (76 százalék), ettől elmaradva, de szintén kevesek utasítják el egyértelműen a belépéskori lázmérést, valamint a kontaktadatok megadását egy esetleges későbbi kontaktkutatáshoz.

A vendégek számára esetlegesen előírt kesztyűviselet viszont nagy ellenállásba ütközik. A válaszadók harmada utasítja el, hogy az éttermek extra biztonsági és higiéniai költségeihez hozzájáruljon vendégként, a fennmaradó kétharmad viszont nagyjából egyenlő arányban vállalná ezt vendégekekénti fix tételként (35 százalék) vagy a számla bizonyos százalékával (31 százalék).