Egyedülálló szupermaszkot készített két magyar mérnök

A be- és kilélegzésnél is megszűri a levegőt egy magyar mérnökpáros által fejlesztett maszk. Ilyen kategória eddig nem volt, az eddig használt maszkok csak az egyik irányba nyújtottak védelmet.
Csernátony Csaba, 2020. december 30. szerda, 08:26
Fotó: Buksza blog

Egy magyar mérnökcég egy olyan speciális maszkkal rukkolt elő, amely szinte 100 százalékban kiszűri a koronavírust. A fejlesztésüket már egy független laborvizsgálat is hitelesítette - írja az Euronews.

Kállai Miklós, Csősz Botond és Csősz Boglárka - aki befektetőként csatlakozott a mérnökpároshoz -, még márciusban fogtak munkához: maguknak akartak gyártani egy jó minőségű maszkot, mivel az akkor épp hiánycikknek számított. Csősz Boglárka segített még a külkereskedelmi kapcsolattartásban is. A két mérnök nyílászárókra specializálódott: tapasztalataikat a maszk formatervezésekor is kamatoztatni tudták.

Eddig nem volt ilyen kategória

"Egy pár hét alatt meglett egy olyan maszkforma, ami már elegendően rugalmas volt és elegendően jól záródott az arcon, de még nem volt hozzá filterünk. És gyakorlatilag akkor vettünk egy részecskemérő berendezést, hogy tudjuk, mérni azt, hogy a különböző anyagok milyen tulajdonsággal és hogyan szűrnek" - mesélte Kállai Miklós, aki eredeti foglalkozása szerint hajó- és gépészmérnök.

A koronavírus mérete körülbelül tized akkora, mint amekkora részecskék átjutását vizsgálják a közismert FFP-maszkok tesztelésekor. A KC Struktur irodájában 21 másodperc alatt 18 436 három tized mikronos részecskét mért a berendezés. Az FFP maszk használatával már csak ennek töredékét mutatta a műszer: ugyanennyi idő alatt mindössze 398 három tized mikronos részecske ment át rajta. A koronavírus mérete ennek az ötöde.

A mérnökpáros egy olyan szűrőt épített be a maszkjába, amelyen gyakorlatilag nem jut át a vírus: "Ez egy nem létező kategória. A PPE eszközök a személyt védik, az orvostechnikai eszköz a beteget védi, a mi maszkunk pedig mindkét oldalt védi: tehát gyakorlatilag nincsen rajta kilégző-szelep, ezáltal a szűrő oda-vissza szűr, tehát ha egy beteg emberen van rajta, ugyanolyan hatékonysággal szűri meg az őáltala kilégzett levegőt" - mondta Kállai Miklós. A maszk szűrője cserélhető, maga a váz pedig sterilizálható - egyebek mellett ezért is döntött úgy másfél hónapja Boros Tamás, hogy kipróbálja: "Maszkot szinte mindenfélét használtunk a hosszú pandémiás idő alatt, a sebészi maszkoktól az N95-ös magasabb védettségi maszkokig. Az igazat megvallva mindegyik jól zár és jól szűr, de a fajta teljes lezárást, ahogy egy arcra igazodó szilikonmaszk zár, mint a KC-maszk, egyik sem tudja megadni.

A Sopronban és Mosonmagyaróváron gyártott maszkokat elsősorban az egészségügyi és veszélyeztetett területen dolgozóknak szánja a cég, már több kórház is érdeklődött irántuk, azonban családtagjaik védelme érdekében a lakosság is fokozódó érdeklődést mutat a maszkok iránt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.12.30 17:31

@I.N.R.I.:
Te pogány Krisztusból bohócot csináló ócska fideszes, a maszk semmit nem ér de kötelező. ezért hordjuk. Azt mivel magyarázod te gyalázkodó pogány, hogy az űrhajósnak öltöztetett kórházi dolgozók is elkapják?
Nem létezik olyan anyag amelyen a vírus át nem menne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.12.30 17:10

@I.N.R.I.: van ennél jobb megoldás is: sétálni az Erzsébet kilátónál, kétkerben a Vérhalom téren ( Göncz Árpád rezidenciája, lejjebb két utcával, a Cserje u. 2-nél Kádár János háza, amelyik olyan lett mint egy hajléktalan szállás, mert mindenki foschik hozzányúlni), Gyermekvasútnál, Mária Makkos zarándokhelyen, etc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2020.12.30 12:03

Ez a legnagyobb segítség a járvány elleni harcban ha igaz!
Jobb mint az összes oltás és gyógyszernek hazudott többmilliós csodaszer.
Ha mindneki viselné 1 hónao alatt eltünne a világból a COVID19 és sok más cseppfertőzéssel terjedő betegség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html