Ez derült ki a Mol Petrolkémia Zrt. hivatalos leveléből, amelyet Fülöp György polgármester osztott meg a Facebook-oldalán hétfőn - írta a 24.hu.

Eszerint a magyar cég a német fővállalkozójától, a Thyssenkrupptól értesült arról, hogy - az országos trendeknek megfelelően - az üzem kivitelezésén dolgozók között is nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

A jelenlegi fertőzés továbbterjedésének megelőzésére a fővállalkozó úgy döntött, hogy a teljes kivitelezői létszámot leteszteli. Az érintett kivitelező összes munkavállalója a szálláshelyén maradt. A jelenleg érintett mintegy 200, pozitív teszteredménnyel bíró dolgozó a tesztelés időpontjától kezdve karanténban van. Mindannyian tünetmentesek. A kontaktkutatás megkezdődött.

A magyar cég csaknem két éve jelentette be, hogy 390 milliárd forintból óriási poliolüzemet épít a 18 ezer lakosú Tiszaújváros közvetlen szomszédságában. A beruházás mintegy 200 új munkahelyet teremt majd, valamint az olajcég innentől a régió műanyagalapanyag-gyártó nagyhatalmává válik.

A tervek 2020 őszére legalább 2 ezer külföldi vendégmunkással számoltak, viszont szeptember elején nem volt nagy nyüzsgés a már teljesen elkészült konténervárosban, sőt jó pár épület látszólag lakatlan volt - győződött meg róla akkor a Napi.hu. Ottjártunkkor a vendégmunkásoktól megtudtuk, hogy csak pár száz ember dolgozott akkor a beruházáson, javarészt törökök, románok, indiaiak és olaszok.