Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A programban résztvevő, összesen 193 üzletet képviselő BUM szerint a bérleti díjak elengedése és az alkalmazottak további bértámogatása segíthet a népszerű utcák kereskedőin, akik többek között vendéglátóegységeket, galériákat, aukciós házakat, kézműves és más kiskereskedelmi üzleteket tartanak fenn.

Immár 84 üzlet zárva tart, a többiek pedig a délután háromig való nyitvatartással próbálják megkeresni a napi bevételt. A kereskedőkkel történő interjúk elszomorítóak, a legtöbben attól tartanak, hogy a koronavírus-járvány végén már egyáltalán nem tudnak újra nyitni.

A Haris közben például tudunk olyan vállalkozóról, aki negyven év után lehet, hogy végleg bezárja a boltot. A következő hetekben is folyamatos kapcsolatban leszünk velük, mert a tapasztalataink alapján két fontos mentőpillérre kell most fókuszálnunk: a bérletidíjak elengedésére és az alkalmazottak béreinek megteremtésére - mondta Antal Attila, a BUM igazgatója.

A tematikus utcák menedzsment cége folyamatosan információval látja el a kereskedőket a lehetőségekről és a jogaikról egyaránt. A Polgári törvénykönyv szerint a bérlő arra az időre, amikor saját érdekkörén kívül eső okból nem tudja használni az ingatlant, bérleti díjat nem köteles fizetni. A BUM szerint ezt egyre többen kezdik el tudatosítani, és a tapasztalataik szerint a bérbeadók többsége is korrekt módon jár el a kereskedőkkel a tematikus utcákban, ugyanakkor vannak kivételek.

A Ráday utcában a legtöbb üzlet bérlemény, az évtizedek óta érvényes elidegenítési tilalom miatt. A Ráday SoHo Egyesület mindannyijuk helyett és nevében nyújtotta be a bérletidíj kedvezménnyel kapcsolatos kérést a kerületi önkormányzathoz, de eddig semmilyen választ nem kaptunk, annak ellenére, hogy felajánlottuk szabad konyhai kapacitásainkat a szociálisan rászorulók ellátásának segítésére is. Itt a legtöbb vendéglő a tartalékait éli fel márciusig, és várta a húsvéti forgalommal jár pénzügyi vérfrissítést. Most az átlagos bevétel legjobb esetben napi 30 ezer forint, így többen már bezártak, de a nyitvatartók is a bezárásra készülnek, és folyamatosan mondanak fel az alkalmazottaknak - mondta Domonkos László, a Ráday Soho Egyesület elnöke.

A kormány által hozott segítő intézkedések, a járulékok elengedése sem menti meg a vállalkozásokat, mivel a legtöbben az alkalmazottak nettó bérét sem tudják kifizetni. A BUM bértámogatást és újrakezdő hitelcsomagokat szeretne kiharcolni az általa képviselt cégeknek. Véleményük szerint a kijárási korlátozás után a bezárt üzletek száma meredeken nőni fog, így gyors intézkedésre lenne szükség.

A programban lévő tematikus utcák üzleteinek állapota a kijárási korlátozás előtt:

  • Bartók Béla Boulevard, Bartók Béla út: 21 üzletből 12 zárva
  • FalkArt Fórum, Falk Miksa utca: 34 üzletből 14 zárva
  • Fashion Street, Deák Ferenc utca: 15 üzletből 2 zárva
  • Királyutca-Designutca Klaszter, Király utca: 14 üzletből 4 zárva
  • KultUnio Klaszter, KultUnio negyed (VI. és VII. kerület): 52 üzletből 26 zárva
  • Broadway Egyesület, Liszt Ferenc tér: 9 üzletből 5 zárva
  • Palota Piknik Egyesület, Mikszáth tér és Krúdy Gyula utca: 4 üzletből 2 zárva
  • Pozsonyi Piknik Egyesület, Pozsonyi út és környéke: 9 üzletből 3 zárva
  • Ráday Soho Egyesület, Ráday utca: 30 üzletből 16 zárva
  • Haris Bazár Klaszter, Haris köz: az összes üzlet zárva
  • Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (7 vásárcsarnok): egyelőre nyitva, de a kis termelők többsége nem jár fel.