Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Március 23-24-én egy extra gyorsfelméréssel szondáztuk a koronavírus-járvány nyomán kialakult helyzetet, és kiderült, hogy negatív irányba változott a kis- és középvállalati (kkv) vezetők véleménye több, a cégek gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezőben - mondta Kökény Roland, a K&H kkv szegmens marketing vezetője.

A pénzügyi várakozásoknál nagy a romlás. Míg március 11-e előtt még 57 százalékuk várt növekvő árbevételt, addig március 24-re ez az arány 11 százalékra zuhant, miközben az árbevétel csökkenést várók aránya 11-ről 30 százalékra ugrott. Jelenleg legnagyobb arányban az árbevétel szinten maradását remélők vannak, így a növekvő árbevételt várókkal együtt a kkv-k kétharmada (70 százalék) még mindig bízik benne, hogy legalább a tavalyi árbevételét képes lesz megismételni 2020-ban.

A profitvárakozásoknál is estek: március 11-ig tízből nyolc kkv legalább a tavalyival megegyező profitot várt, addig a legfrissebb felmérés alapján most már csak minden harmadik cég volt ennyire optimista, miközben 67 százalék már csökkenő profitra számít.

A kkv-k költségoldalon próbálnak javítani: a cégek 10 százaléka bocsátott már el alkalmazottat a járvány hatására megváltozó piaci viszonyok miatt. Emellett jelenleg 16 százalék tervez az év folyamán további létszámcsökkentéssel, ami a március 11-e előtti 4 százalékkal összevetve szintén jelentős változás.

A legdrámaibb különbség a beruházások visszafogásánál van: míg 3 hete csak a kkv-k negyede nem tervezett semmilyen beruházást 2020-ra, addig ez az arány rövid idő leforgása alatt több mint duplájára (59 százalékra) ugrott. Hasonló arányban csökkent a termelő, az informatikai és a gépjármű beruházásokat tervező cégek aránya is.

A cégvezetők a problémák megoldását növekvő állami segítségnyújtással képzelik el: 39 százalékuk vár csökkenő közterheket a következő egy évben, ami csaknem kétszerese az előző negyedévinek. Szintén nőtt a csökkenő vállalati hitelkamat környezetet prognosztizálók aránya: 5 százalékról 16 százalékra. Mindezek mögött feltehetően a nemrég bejelentett gazdasági mentőcsomag állhat.

A kutatásban megkérdezett vállalkozások méret és árbevétel-kategória szerint:

  • mikrovállalkozás: 20-100 millió forint
  • kisvállalkozás: 101-300 millió forint
  • középvállalkozás: 301- 2000 millió forint.