Koronavírus: 91 milliárd forintot szednek be két különadóból

A Magyar Közlönyben megjelent a két különadóról szóló rendelet. A különadókat a bankoknak és a nagy bevételű kereskedelmi láncoknak kell befizetniük az államkasszába a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. Mindkét jogszabály május 1-jén lép hatályba - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).
Domokos Erika, 2020. április 14. kedd, 18:29
Fotó: Pixabay

A Járvány elleni védekezési alapba befolyó közterhet a pénzintézeteknek, és a félmilliárdnál nagyobb bevételű kiskereskedelmi cégeknek kell megfizetniük.

A különadó a kiskereskedelmi tevékenységet végző cégeket érinti, független az értékesítés módjától, így a netes kereskedőkre is vonatkozik, de csak a nagyvállalatokra - írta közleményében a PM.

A veszélyhelyzetben bevezetett magyar különadó a bevétel nagyságától függő sávos adó. A szabályozás figyelembe veszi az Európai Unió Bírósága március 3-ai ítéletét, amelyben a luxemburgi testület Magyarország javára döntött, és egyértelműen rögzítette, hogy nem minősül a külföldi tulajdonban álló vállalkozásokkal szembeni hátrányos megkülönböztetésnek, valamint nem sérti a letelepedés szabadságát az, ha a különadók progresszív módon terhelik a vállalkozás teherbíró képességét jól jelző árbevételt - írta a PM.

A különadó mértéke, amelyet az éves nettó árbevétel alapján kell kiszámítani, félmilliárd és harmincmilliárd forint között 0,1 százalék, harminc- és százmilliárd forint között 0,4 százalék, és százmilliárd forint felett 2,5 százalék - a jogszabály a keddi Magyar Közlönyben jelent meg. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a kkv-knak a mellett, hogy nem kell adót fizetniük, bevallást sem kell kitölteniük - írta a PM.

Az érintetteknek havonta adóelőleget kell fizetniük, először május 31-én. Eddig az időpontig az egy hónapra jutó, havi összeget egy erre a célra szolgáló nyomtatványon jelezni is kell az adóhivatalnak. Ám tekintettel arra, hogy az adóelőleg összegét a korábbi üzleti év nettó árbevétele alapján kell kiszámítani, egy speciális, adóelőleg-mérséklési rendelkezés segíti azokat a cégeket, amelyeknek az adott hónapban a kereskedelmi forgalmuk az előző év azonos időszakához képest legalább 40 százalékkal esett vissza. E mellett természetesen előzetesen, még az előleg fizetésének határideje előtt, az általános adómérséklési kérelem is benyújtható, ha a koronavírus-járvány olyannyira csökkentette a bevételt, hogy a különadó nem éri el az adóévben fizetendő adóelőleg összegét.

A tárca számításai szerint - most, a veszélyhelyzet idején - a kiskereskedelmi ágazat a különadó révén 36 milliárd forinttal járul hozzá a Járvány elleni védekezési alap bevételi oldalához.

A bankok - amellett, hogy kilenc hónapos hitelmoratórium van - 55 milliárd forintnyi különadót fizetnek be idén. Pénzintézeti szektor által fizetendő adó mértéke az adóalap - vagyis a módosított mérlegfőösszeg - 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka. A bankok járványügyi különadóját egy erre célra kialakított nyomtatványon elektronikusan kell bevallani 2020. június 10-ig. A bankok ezt az összeget - a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból - visszakapják. Az adót három egyenlő részletben kell megfizetni, az elsőt 2020. június 10-ig, a másodikat 2020. szeptember 10-ig, a harmadik részletet pedig 2020. december 10-ig - közölte a PM.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.04.14 22:53

Meg is lesz az eredménye. Boltbezárások, kirúgások, árdrágulás. Mind a bankszektorban, mind a kereskedelemben, és végül úgyis az ügyfelekkel fizettetik meg. Most hiányoznak igazán a stadionokra meg a gagyi magyar futball-ra elqurt milliárdok. A stadionoknak most nagy hasznát vesszük tényleg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jakob big nose, 2020.04.14 21:46

szerencsére a tranzakciós adót se mi, a bank ügyfelei fizetjük, ugye ti gyökerek?

500 forint volt egy rühes cirrus kártya ami most 5000, aztán megy a nyávogás, hogy durva a kp forgalom, hát ilyen ostoba gyökerek mellett, naná.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html