Az úgynevezett ISO/IEC 17025:2017 (2018) szabvány, amely 2005-ös elődjét hivatott leváltani, 2017. november végén jelent meg és az eszerint akkreditált szervezetek 3 évet kaptak arra, hogy megfeleljenek az új előírásoknak. Ezt azt jelenti, hogy azok a vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok, illetve mintavevő szervezetek, amelyeket még a korábbi szabvány szerint akkreditáltak, idén november 30-án elveszítik státuszukat, hacsak addig nem folytatnak le náluk új eljárást.

Magyarországon a laborok akkreditációját a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) végzi, amely már 2018 elején megkezdte a felkészülést az átállásra. Az ütemterv szerint a NAH 2018 közepétől kezdte befogadni a kérelmeket az új szabvány szerinti ellenőrzésre, 2019 júliusától kezdve pedig már kizárólag ilyeneket fogadott be. Az eljárásokat idén januártól kizárólag az új szabvány szerint folytatták le.

Az eljárás ugyanakkor időt vesz igénybe, így a NAH a május vége után benyújtott kérelmek esetén nem garantálja, hogy november végéig meg tudja adni az új akkreditálási státuszt.

A NAH lapunknak azt írta, hogy nincs mérlegelési lehetőségük, ha valaki kifut az időből, kötelességük visszavonni a státuszt, amelyet azonban a laboratórium akár másnap újra kérelmezhet.

A hatóság az új szabvány megjelenése óta folyamatosan tájékoztatja az ügyfeleit a határidőkről és a teendőkről. Jelenleg is számos átállási eljárás zajlik és a NAH - ha szükséges - rendkívüli, előrehozott eljárásokat is lefolytat, hogy a cégek tartani tudják a határidőt.

Miért fontos ez?

Az akkreditálás annak hivatalos elismerése, hogy egy szervezet vagy természetes személy alkalmas bizonyos vizsgálatok, kalibrálások, mintavételek, tanúsítások, ellenőrzések elvégzésére - olvasható a NAH oldalán. A akkreditálást egységes európai elvek szerint végzik, akinek pedig nincs ilyen státusza, kevesebb hazai vagy nemzetközi megbízást fog kapni. Ezért nagyon fontos a laboroknak, hogy rendszeresen megújítsák akkreditációjukat.

A NAH eheti adatai szerint a

  • 41 akkreditált mintavevő szervezetből 15,
  • a 103 kalibrálólaboratóriumból 49
  • és a 396 vizsgálólaboratóriumból 183 tért át. 

Ez összesen a szervezeteknek alig 46 százaléka.

Ahogy nagyjából minden mást, az akkreditációt is megnehezítette a koronavírus megjelenése, lapunk ráadásul úgy tudja, hogy az akkreditáló mérnökök között nagy számban vannak védett korúak, vagyis akiket nem szabad kitenni annak, hogy a helyszínen végezzék az ellenőrzést.

Indult a távértékelés

A NAH kérdésünkre azt írta, hogy már a vírus megjelenését követő napokban kiadták a távellenőrzés részletes szabályait és már az első napon videokonferenciás auditot folytattak. Az elmúlt két hónapban az szemlék háromnegyede távértékelésben zajlott, amelyre olyan kedvező visszajelzések érkeztek, hogy a hatóság

a vészhelyzet megszűnését követően is alkalmazni szeretné ezt a megoldást.

Jöhet az új határidő

A távértékelés sikere ellenére nagy az esély arra, hogy a koronavírus miatt fél évvel meghosszabbítják majd a határidőt, vagyis nem 2020. november 30-ig, hanem 2021. június 1-ig lesz lehetőségük a laboroknak akkreditáltatniuk magukat.

Erről azonban a döntés nem nemzeti, hanem nemzetközi szinten születik az International Organization for Standardization (ISO) és a International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) koordinálásával.

Az ILAC vezető testülete egy május 4-i közleményben azt írta, hogy több ország kérte őket halasztásra, és ők is támogatják az új határidő kitűzését.

Ez azonban csak akkor válik hivatalossá, ha az ILAC szavazati joggal bíró tagjai is megszavazzák. Az eredményt most júniusban hozzák majd nyilvánosságra.