Hiányzik egy rendelet a munkavállalók adómentes támogatásához

A válság miatt több cégnél is tervezhetik, hogy adómentes juttatással segítsenek a dolgozóiknak. Viszont bár a lehetőség adott, kimaradt egy rendelet, hogy ezt mégis megtehesse a munkáltató.
Szabó Dániel, 2020. április 12. vasárnap, 18:41
Fotó: Getty Images

Az Adózónának tették fel azt a kérdést munkáltatói oldalról, hogy amennyiben egy munkavállaló szociális helyzete indokolja, adhatunk-e a kieső munkalehetőség miatt adómentes pénzbeli juttatást. A válaszadó szakértő szerint pedig egy csuka fogta róka helyzet alakul ki ebben az esetben.

A gazdasági stabilitásról szóló törvény szerint elvileg mentesül mindennemű közteher alól a katasztrófahelyzetben lévőknek nyújtott vagyoni előny. A passzust még a vörösiszap-katasztrófa idején került a jogszabályba, de nem volt lehetőség a gyakorlatban alkalmazni.

Most viszont a koronavírus-járvány esetében adott a katasztrófahelyzet. Így a támogatást adó vállalkozás adóalap-növelés nélkül segíthetne, ha ezt az adóhatóságnak bejelenti. Annak pedig, aki kapná a támogatást, ingyenes vagy kedvezményes juttatást, nem keletkezne személyijövedelemadó- és járulékfizetési kötelezettsége.

Viszont az idézett szabályozásnak nincs végrehajtási rendelete, sem a NAV-nál kialakult gyakorlata, és a mostani rendkívüli jogszabályok sem rendelkeznek róla pedig számos kedvezményt bevezetett a kormány. Vagyis bár a lehetőség elméletileg adott, de a gyakorlatban nem lenne adó nélküli a támogatás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.04.13 11:38

Nem kimaradt, hanem kihagyták ! Csak nem képzeli akárki, hogy munka nélkül adózatlan bevételre tehet szert ? Ez egy munkaalapú társadalom, nézzék csak meg a példákat ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html