A keresletcsökkenés hajthatja lefelé az üzemanyagok árát a jövő héten

Bár a forint ezen a héten 4 százalékkal visszaerősödött a dollárral szemben, az árakat leginkább a keresletcsökkenés fogja befolyásolni - írja előrejelzésében a Holtankoljak.hu.
Szász Péter, 2020. március 29. vasárnap, 17:25
Fotó: Getty Images

Az elmúlt 1 hónap igen mozgalmas volt az üzemanyagárak változásait tekintve. Február 28. óta a benzin literenkénti átlagára 87, a gázolaj literenkénti átlagára pedig 58 forinttal csökkent hazánkban. Ezzel a benzin átlagára 298 forintra csökkent, amire nem volt példa 2010 óta. Ez leginkább az olajár háború illetve a koronavírus okozta intézkedéseknek köszönhető - írja a szakportál a Facebookon.

Az utazási korlátozások bevezetése óta hazánkban jelentősen lecsökkent az üzemanyagforgalom, vannak kutak ahol egyes napokon a szokásos forgalom tizedét adják most el. Ez leginkább a benzin forgalmára vonatkozik, az áruforgalom, és a mezőgazdasági munkák miatt a gázolaj forgalma kisebb mértékben csökkent.

Az elmúlt héten a Brent típusú olaj árfolyamának voltak mélypontjai (25 dollár alatt is volt az árfolyam), de a hét eleje és vége között jelentős eltérés nincs, 27 dolláros hordónkénti árral számolhatunk.

A forint vissza tudott 4 százalékkal erősödni a dollárral szemben, de az árak meghatározásában várhatóan nagyobb súllyal lesz jelen az üzemanyagok iránti kereslet csökkenés. A jövő héten további üzemanyagár csökkenésre számítunk, ami a gázolajat is érintheti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2020.03.29 19:53

Pompás. Ismét hallhatunk majd egy nagyszerű makrogazdasági elemzést a resti királyától, stricibácsitól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html